Bol u/oko područja slijepog crijeva

Lijep pozdrav,
Žensko sam, 1994 godište. Već nekoliko godina osjetim bol i pritisak oko slijepog crijeva, odnosno u tom području. Većinom ta bol traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Nekad je bol oštra poput uboda nožem, nekad kao da netko fizički gnječi to područje, a nekad baš jaka tupa bol. U dva navrata sam završila u bolnici na Hitnoj pomoći jer su bolovi postali jači i posumnjala sam na upalu slijepog crijeva. Nalazi su isključili upalu crvuljka jer su upalni parametri mirovali. Nije pronađen uzrok mojih bolova. Učinila sam UZV abdoemna- uredno, na Hitnoj su učinili i RTG abdomena, koji je isto bio uredan, osim malo zraka u debelog crijevu. Stolicu imam jednom do dva puta dnevno, normalna je. Stolicu sam obradila na viruse i bakterije, isto tako uredno. Gastroenterolog je preporučio da dam stolicu na okultno krvarenje, taj nalaz je isto uredan. Mokrenje uredno. Uz desni ovarij imam veću cistu (cca oko 4 cm) ,redovno se kontroliram kod ginekologa…ne znam može li bolove uzrokovati ta cista? Odnosno da ona pritišće možda ili crijevo ili neki dio mokraćnog sustava ili ginekološkog sustava?
Nadalje, krvna slika i nalaz urina mi je uredan. Dakle mene boli u području slijepog crijeva. O čemu bi se moglo raditi? U zadnje vrijeme sam počela paziti na prehranu i jedem više voća i povrća te lako probavljivu hranu. Primjetila sam da mi mliječni proizvodi smetaju, dobijem jaku nadutost. Odnosno svaki dan imam dosta nadut trbuh, dosta se napuhne , primjeti se pošto imam 56-57 kg, visoka 171 cm. Dakle ponavljam tegobe su samo u desnom donjem kvadrantu, oko slijepog crijeva rekla bih. S obzirom na moje godine imam li razlog za brigu? Što predlažete? Ove tegobe i bolovi traju oko 4-5 godina, nekad i nekoliko dana ne osjetim te bolove, a nekad u učestali svaki dan i to po nekoliko puta.
Ispričavam se na opširnom postu, no voljela bi srediti ovaj problem, ali sama ne znam što mi je više činiti. Svi nalazi su dobri, a ja godinama imam bolove. Što je najgore i naučila sam živjeti s njima.
Hvala!

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Bolovi u desnom donjem dijelu trbuha mogu biti uzrokovani bolestima sljedećih organa: crijeva (crvuljak, slijepo crijevo, ascendentni kolon), mokraćni sustav (bubreg, desni mokraćovod) ili je u ptianju ženski genitalni sustav. Važno je da redovito obavljate pregled kod ginekologa koji može isključiti ginekološki uzrok bolova i tegoba. Ipak, kod Vas je više simptoma koji upućuju da se izvor tegpba nalazi u probavnom sustavu. Obratite pažnju na izbor namirnica i vodite dnevnik o tome koje Vam možda stvaraju veće tegobe u smislu nadimanja. Ukoliko se pokaže da neke namirnice učestalo stvaraju probleme, možete napraviti testove tolerancije na određene namirnice kojima ćete se možda približiti uzroku tegoba i uz odgovarajući savjet nutricionista usvojiti odgovarajući režim prehrane. Malo je vjerojatno da se radi o upali crvuljka slijepog crijeva jer u tom slučaju simptomi se rapidno pogoršavaju i uzrokuju snažne boli u trbuhu. Što se tiče mokraćnog sustava, ultrazvukom abdomena se uglavnom mogu uočiti bubrežni kamenci. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika