Bolne grudi

Poštovani prije dva mjeseca sam bila na UZV grudi i napisano mi je u nalazu da imam grudasti tip dojki. Prije menstruacije mi grudi postanu jako bolne i natečene pune nekakvih kvrga koje osjetim da se miču. Tako mi je bilo i kad sam isla na UZV. Da li je to taj grudasti tip dojki? Hvala Vam.

6.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ultrazvučni pregled je vrlo koristan u razlikovanju čvrstih od cističnih promjena u dojci, kao i za razjašnjenje opipljivih kvržica u dojci. Sa sigurnošću od gotovo 98% pomoću ultrazvuka se može razlikovati radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj kvržici. Ukoliko postoji ikakva dvojba o prirodi nalaza, pod ultrazvučnim vodstvom može se načiniti aspiracija ili biopsija.

Prava vrijednost ultrazvučnog pregleda dojki je kod mladih žena s mastopatijom, kod žena s postoperativnim ožiljcima, ožiljcima nakon terapije zračenjem, kod žena s hormonskom nadomjesnom terapijom, kao i žena sa silikonskim implantatima.

Mamografija, ultrazvuk i magnetska rezonancija dojki danas predstavljaju metode koje se sve više međusobno dopunjuju od kojih svaka ima svoje mjesto u dijagnostici promjena dojke.

Žene vrlo često osjećaju bol u dojkama (mastalgiju) ili osjetljivost dojki prije menstruacijskog ciklusa vjerojatno zbog hormonalnih promjena koje dovode do menstruacije. U većini slučajeva bol u dojkama nije znak raka dojke iako u pojedinih žena bol u jednoj dojci mora se istražiti jer može značiti rak dojke. Ponekad, bol izazivaju ciste u dojci. Neki sastojci u hrani ili piću (metilksantini iz kave) smatraju se odgovornim za bol u dojkama. Kod većine žena bol u dojkama najčešće nije jaka i nestaje sama od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina. Kad se otkrije uzrok bolova u dojkama, osobito kada se isključi prisutnost raka u dojci kao uzrokom bolova, liječnik vam može preporučiti neki od dostupnih preparata na tržištu koji sprečavaju ili umanjuju bolove.

U skladu s dobi i preporukama liječnika, redovito provodite preventivne preglede dojki, ginekološke preglede te usvajajte zdrave navike kako biste općenito doprinijeli svom zdravlju. 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika