Bolovi

Dobar dan..prije 8 mj.snimala sam kralježnicu zbog bolova u donjem djelu leđa,nalaz glasi ovako:vidljiva očuvana fiziološka lordoza uz S skoliozu torakolumbalnog prijelaza i lumbalne kralježnice iz blažu rotaciju trupova kralješka.reduciran i.v.prostor L5/S1 u smislu blaže diskopatije..
Za bolove sam dobila šumeći brufen od 600g..u zadnjih mjesec dana bolovi su konstantno prisutni u donjem djelu leđa,s tim da se bolovi nekad spuštaju i u noge..Zanima me vaše mišljenje u vezi svega..hvala unaprijed

19.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Bol u slabinskom dijelu kralješnice koja može nastati naglo ili postepeno govori za križobolju, a može se širiti u jednu ili obje noge uzduž ishijadičnog živca, što označavamo kao išijas. Promjene u slabinskom i krstačnom dijelu kralježnice koje opisujete s rendgenološkog nalaza to potkrepljuju. Potrebno je učiniti temeljit klinički pregled, te osnovne laboratorijske pretrage (SE, KKS, ALP i CRP, mokraća), a po odluci liječnika i neke specifične laboratorijske pretrage. Ukoliko ste napravili standardne snimke kralješnice (u smjeru naprijed-nazad i postranično), radi boljeg prikaza promjena na kralježnici, možete napraviti i funkcionalne snimke u maksimalnom pretklonu naprijed i natrag. Dijagnoza išijasa se postavlja pomoću MR ili CT. Po potrebi se mogu učiniti slojevne RTG-snimke, RTG zdjelice i kukova, ultrazvučna pretraga, a elektromiografijom se može odrediti razina oštećenja živca.

Akutni se bolovi mogu smiriti mirovanjem u najpovoljnijem položaju uz oprezno kretanje. Prvih 6 tjedana liječenje se provodi lijekovima kao što su neopijatni analgetici poput paracetamola ili NSAR (ibuprofen i drugi), ponekad i lijekovima protiv neuropatskih bolova. Lokalno primijenjeni kortikosteroidi mogu ubrzati olakšanje boli. Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe (masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoth terapija, ultrazvuk, laser i dr.). Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi, a primjenjuju se i razni oblici istezanja. Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti. U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, suženje slabinskog kralješničkog kanala, hernija diska – pomak međukralješničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje. Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralješnice dolazi u obzir primjena ortoza – raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu. Pri izvođenju poslova potrebno je koristiti zaštitne položaje za kralješnicu, izbjegavati sjedenje i neumjereno težak fizički rad. 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika