Bolovi u Želudcu

Poštovani, imam već dugo vremena jake bolove u želudcu, opisujem ih kao jake bolove koji počinju u gornjem dijelu stomaka i kada rukom pritisnem osjetim olakšanje. Također ta bol kao da mi izbija na leđa pa i na leđima mogu napipati gdje me boli, i tu kad stisnem rukom bol se smanji.. Jako me mučio ovo, već duže vremena. radila sam gastroskopiju i rečeno mi je da imam veliku kilu na želudcu i da je to uzrok mojih tegoba. Također, imala sam užasan broj stolica svakodnevno, nekad čak i preko 10 puta bi imala stolicu. Na dijetalnom sam režimu već pola godine, pazim na ishranu i izgubila sam oko 10 kg. Inače sam krupna osoba pa mi je savjetovana dijeta zbog kile. Već 2 mjeseca ako pojedem normalan ručak uhvati me mučnina i tjera na povraćanje, i ako ne povratim ne mogu o sebi, pa dosta puta moram se doslovno natjerati sama da povratim hranu da bi mi bilo lakše.. Znači, jaka jaka bol u zeludcu koja izbija na leđa, mučnina na hranu i povraćanje i poveći broj stolica ( od kad sam na dijetalnoj ishrani smanjen mi je broj stolica na 4-5 dnevno).. Molim vas za neki savjet.. i da li postoji mogućnost iz svega navedenog da je možda žuć u pitanju, iako mi doktor nikad nije govorio da pregledam žuć, okolina me upućuje da bi to mogao biti problem…
Hvala unaprijed na svakom savjetu i odgovoru.
Lijep pozdrav
Mirjana

27.9.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kila na želucu koju opisujete posljedica je uvlačenja dijela želuca kroz prošireni otvor na mišiću kojeg zovemo ošit i tako dio želuca dolazi u prsnu šupljinu.  Najčešće prolazi samo gornji dio želuca i to u određenom položaju tijela. Smetnje se javljaju i pogoršavaju u ležećem položaju, naročito noću, uglavnom neposredno ili najkasnije pola sata nakon lijeganja u krevet. Javlja se pritisak i bol u gornjem trbuhu, često ispod prsne kosti, zatim smetnje gutanja, podrigivanje, žgaravica i bol prilikom sagibanja tijela ili nošenja teškoga tereta. Bol u gornjem dijelu trbuha koji se širi u leđa pa zatim u ramena i dalje prema vratu, praćen otežanim disanjem, ponekad i gušenjem, može podsjećati na simptome infarkta. Želučana kila liječi se lijekovima i dijetom. Obzirom da opisujete tegobe koje bi u značajnoj mjeri mogle ugroziti vaše zdravlje, potražite mišljenje specijalista gastroenterologa o kirurškoj opciji liječenja vaših tegoba.

Bolovi u gornjem dijelu trbuha mogu upućivati na poremećaj rada raznih organa. Jaka bol u žličici i pod desnim rebrenim lukom obično nakon konzumiranja masne hrane može upućivati na bol zbog žučnih kamenaca, poznat kao žučne kolike. Bol se nakon jela pogoršava, obično se širi u desno rame ili pod desnu lopaticu te može biti praćena povraćanjem. Jako povraćanje i tresavica svakako traže hitni pregled jer se može raditi o jakoj upali ili čak prsnuću žučne vrećice. Uvijek pogledajte boju stolice. Proljev, a posebno povraćanje treba također shvatiti ozbiljno jer se osim tekućine gube i elektroliti. Bol u gornjem dijelu trbuha najčešće je posljedica bolesnih promjena u organima koji se nalaze u tom dijelu trbušne šupljine. Međutim, postoji i tzv. »prenesen bol«, tj. bol se ne osjeća na mjestu gdje je bolestan organ, nego se širi i osjeća na znatno udaljenim mjestima. Tako se, npr., bol iz žučnog mjehura može osjećati kao bol ispod lopatice ili u desnom ramenu, bol zbog bubrežnog kamenca može se osjećati u testisu, želučana bol u predjelu srca, bol gušterače u leđima. Grčevit ili stalan bol, kod starijih ljudi, u gornjem trbuhu, najjači oko pupka, može biti uzrokovan promjenama na krvnim žilama trbušne šupljine. Bol nastaje ubrzo poslije jela, najkasnije pola sata, i traje do dva sata. Zbog bolova, koji mogu biti vrlo jaki, bolesnici uzimaju sve manje obroke jer postaju svjesni da bol uzrokuje pojedena hrana. Posljedica je postepen gubitak na težini; s vremenom se razvije stanje pothranjenosti. Tupa bol u gornjem i srednjem abdomenu praćena mučninom i podrigivanjem može biti znak srčanog udara te zapletaja crijeva uslijed različitih stanja koje mehanički ili kemijski ometaju norman tijek pražnjenja stolice. Nagli, jaki i tupi bolovi u sredini trbuha ili u gornjem dijelu trbuha, koji se šire poput pojasa po trbuhu, često u lijevu lopaticu i lijevo rame, mogu potjecati od nagle upale gušterače. Ukoliko primijetite neki od navedenih tegoba ili se jave novi simptomi, potražite savjet liječnika specijalista gastroenterologa koji će predložiti dodatne dijagnostičke pretrage kako bi se isključio eventualni poremećaj organa gornjeg abdomena.

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika