Česti proljev
Imam 19 godina. Više od pola godine ja skoro svaki dan imam proljev, najčešće ujutro. Makar se zna desiti da ujutro bude normalna stolica i kasnije dobijem proljev. Ali većinom se dogodi ujutro i kasnije normalna stolica. Kada se desi ujutro, onda idem više od 3 puta u wc. Često se desi i da navečer budem naduta i imam vjetrove i ne mogu obaviti veliku nuždu, već uspijem samo u komadićima, a slijedeće jutro imam proljev. Radila sam pretrage za bakterije, viruse i parazite i pretrage gdje sam vadila krv i sakupljala stolicu tri dana. Sve je u redu i krvna slika mi je odlična. Pokušala sam iz prehrane izbaciti laktozu, kavu i sokove. Svakodnevno pijem čaj od šipka, jedem banane, tamnu čokoladu i ništa ne pomaže. Čak i kad popijem Linex forte ne pomogne mi.
Ne znam više što da radim i stvarno me počinje ovo brinuti.
3.6.2019
Odgovara
Irena Matić-Trputec dr.med.Ukoliko ste izloženi povećanom stresu možda se kod vas radi o funkcionalnom poremećaju rada crijeva u okviru sindroma iritabilnog crijeva. To je vrlo neugodna bolest i nije posljedica nepodnošljivosti pojedine komponente iz hrane, već se javlja kao posljedica jakog stresa. Kod takvih tegoba ne postoji neki organski poremećaj nego se radi o funkcionalnom poremećaju rada crijeva koji karakteriziraju simptomi, kao što su promjena konzistencije i izgleda stolice, nadutost, grčevi, izmjenjivanje faza proljeva i zatvora i drugo. Kako bi se umanjile tegobe vrlo je važno voditi računa o pravilnoj prehrani. Vodite dnevnik prehrane kako biste utvrdili koje vam namirnice škode a kod kojih su vaše tegobe manje. Informirajte se više o ovom problemu i pokušajte usvojiti neki od nutricionističkih savjeta kod ovih tegoba. Pored prehrane, potrebno je osigurati maksimalno izbjegavanje svih stresnih situacija. Jedan od osnovnih čimbenika u terapiji je odabrati ispravni način prehrane. Previše vlakana može uzrokovati napuhnutost. Ovaj savjet posebno se tiče nerazgradivih vlakana, koja dobivamo iz žitarica i svježeg povrća i voća. Bolji izvor su razgradiva vlakna, koja se razgrađuju u vodi i upijaju suvišnu tekućinu u crijevima. Namirnice koje obiluju ovakvim vlaknima su riža, žitarice, zobena kaša, quinoa, krumpir, mrkva i gljive. Polako povećavajte unos vlakana za 2 do 3 grama dnevno. Tako ćete smanjiti opasnost od napuhnutosti. Jednako tako i namirnice koje svojim vrenjem i prolazom kroz crijeva stvaraju probavne plinove, poput mahunarki: grah, leća, grašak, mogu pogoršati probleme kod prenadražljivog kolona, pa se u slučajevima kad je ta bolest, odnosno preosjetljivost u pitanju preporuča izbjegavati ove namirnice kada god je to moguće. Prehrana mora biti siromašna dijetetskim vlaknima i svim namirnicama koje bi mogle izazvati nadražaj i poremećaje motiliteta crijeva, naročito u akutnoj fazi bolesti, dok traju učestali proljevi. Kada ta faza bolesti prođe, postupno se u prehranu uvode namirnice koje nadopunjuju obroke vlaknima, ali onima koja su topiva u vodi (npr. pektin). U tu svrhu mogu se koristiti jabuke, kruške, lisnato i gomoljasto povrće pripremljeno u obliku pirea i kašica, a od žitarica mogu se koristiti usitnjene zobene i ječmene pahuljice.
Ukoliko se vaše tegobe ne umanje, potražite pomoć svog liječnika koji vas može uputiti na dodatne pretrage kako bi se isključio eventualno postojeći organski uzrok vaših tegoba, napravili testovi u svrhu utvrđivanja eventualne nepodnošljivosti na određene namirnice i drugo. Svako dobro!
Vaše pitanje je odgovoreno.