Dijagnoza

Zanima me moja kćer je obolila od osteosarkom. S obzira da je njen stric imao osteoblastom da li je moguće da je njoj došlo do krive dijagnoze

15.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Osteoblastom i osteosarkom su dva vrlo različita tipa koštanih tumora. Osteoblastom je dobroćudni tumori i liječi se kirurški.

Osteosarkom je zloćudni tumor. Obje vrste tumora češće se javljaju u mlađoj dobi. Osteosarkom se liječi kombinacijom kirurškog zahrata, zračenja i kemoterapije.  

Za pravilnu dijagnozu potrebno je koristiti više dijagnostičkih postupaka. Neki znaci na Rtg snimkama olakšavaju razlikovanje tumora. CT i MR utvrđuju lokalizaciju i proširenost tumora, a mogu ukazati i na specifičnu dijagnozu. Ako se sumnja na metastatske ili multicentrične tumore, radioizotopnom scintigrafijom se pretražuje cijeli kostur. Biopsija je u pravilu temelj dijagnoze. Patologu su važni i simptomi koje pacijent opisuje, kao i prethodni Rtg, Ct ili MR nalaz. Najbolji se rezultati postižu u ustanovama s velikim iskustvom u tom poslu. Brza, točna i konačna dijagnoza tako se postavlja u >90% slučajeva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika