diskus hernija

D.dan..molim za vas savjet-10god se borim s diskus hernijom,zadnjih nekoliko god je bilo kolko-tolko za izdrzati-vjezbam jogu,jednom godisnje isla na namjestanje hiroprakticaru..12.12.2016 sam dobila tako jake bolove-isla sam svaki dan na inekcije i infuzije i nista mi nije smanjilo bol..19.12 zbog uzaasnih bolova sam zavrsila u bolnici,kad sam se vratila doma iz bolnice bolovi su natrag poceli 24 sata,ne mogu da opisem bol,misici su mi bili svi u grcu,hodati nisam mogla..Danas mi je lakse-mogu 20min izdrzati na nogama a ostalo vrijeme provodim u krevetu-lijeva noga (stopalo i list struje mi i bole,lijeva ruka-zadnja 2 prsta i kod lakta struji i boli..Neurolog mi je rekao da to nije za operaciju i preporucio fizikalne..Ovo je moj nalaz MR-a..Na serijama multiplanarnih presjeka kroz ls kraljeznicu nalaze se degenerativne osteohondroticke promjene diska l5-s1 s reduciranom sirinom intervertebralnog prostora i reaktivnim subhondralnim kostanim promjenama uz pokrovne plohe susjednih kraljezaka.Disk pokazuje sirokobaznu protruziju u spinalni kanal te u lateralne foramene sa suzenim neuralnim recesusima bez disk radikularnog konflikta.U razini l4-l5 nalazi se desikacija interverterbalnog diska s protruzijom sirokom bazom dorzomedijalno oko 5mm uz potisnuce duralne vrece te neuralnih recesusa s obje strane sto je izrazenije lijevo.Ostali diskovi su normalne strukture bez znakova hernijacije.Degenerativno je promjenjen disk Th11-Th12 bez hernijacije.Spinalni kanal je normalno sirok.Medula je normalne debljine i strukture.Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa.Nalaze se spondilotske promjene slabinskih kraljezaka koji su normalnog oblika i visine.Na gornjoj pokrovnoj plohi trupa l3 nalazi se plica Schmorlova hermija.Izrazene su degenerativne osteoartriticke promjene intervertebralnih zglobova..Molimmm vas za neku pomoc neki savjet-6tjedni biti zarobljen u krevetu uz takve bolove da sam vec izgubila volju za sve,dali su takvi bolovi normalni?dali postoni neki savjet,pomoc..bilo sta-molim vas!!!!!!!!!

24.1.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Većina ishialgija spontano prestaje u tijeku 6 tjedana. U tom razdoblju treba kombinirati liječenje analgeticima i fizikalnu terapiju. Ukoliko bol traje više od 3 mjeseca, postoji opasnost da kompresija korijena živca, zbog degenerativnih promjena na kraljšcima, dovede do nepovratnog oštećenja korijena živca s posljedičnom neuropatskom boli u nozi. Operacijsko liječenje dolazi u obzir ako se neurološki simptomi pogoršavaju, npr. ako osoba razvije slabost i gubitak osjeta ili jaku i stalnu bol. Rijetko, u cca 1% slučajeva, kod hernije dolazi do poremećaja mokrenja i stolice. U tom slučaju, te u slučaju progresivnog slabljenja snage mišića noge, potrebna je hitna operacija, diskektomija, odnosno kirurško vađenje hernije u roku 24 sata nakon početka simptoma.

Obzirom na višegodišnju prisutnost bolova, savjetujem da potražite drugo mišljenje specijalista ortopeda, osobito onih stručnjaka koji se bave liječenjem bolesti kralježnice – vertebrologa ili neurokiruga. Osim klasičnih kirurških i mikrokirurških tehnika, danas postoje i novije nekirurške metode liječenja. Potražite savjet o tome u nekoj od renomiranih privatnih klinika ili neurokirurških odjela kliničkih bolnica.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika