Fisura ani

Postovani,
Dulje vrijeme(vise od 2godine) imam problem sa opstipacijom i bolnim praznjenjem crijeva.Ponekad na toaletnom papiru ostane trag krvi.Obratila sam se lijecniku koji je pregledom utvrdio da nisu u pitanju hemoroidi,nego postoji sumnja na fisuru ani.Predlozeno mi je da uradim test uzorka stolice na bakterije,gljivice,parazite i viruse da bi se otkrio uzrok opstipacije,medjutim,sve je negativno.Takodjer,postojala je sumnja na celijakiju,no po nalazima svi parametri su ispod referentnih vrijednosti (tTg za IgA i IgG,anti DPG za IgA i IgG,glijadinska antitijela klase IgA).Jedino su glijadinska antitijela klase IgG 37,a vise od 20 se smatra pozitivnim.Mozete li mi protumaciti taj nalaz,da li postoji sumnja na celijakiju,te kako lijeciti nastalu fisuru?
Pozdrav

8.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Potvrđivanje dijagnoze celijakije zahtijeva biopsiju sluznice tankog crijeva. Patohistološki nalaz uključuje nedostatak ili skraćenje nabora na crijevnoj sluznici, međutim, ovakav nalaz moguć je i kod nekih drugih stanja. Obzirom da patohistološki nalaz nije specifičan, serološki markeri mogu pomoći pri postavljanju dijagnoze. Anti–glijadinska protutijela (AGA) te anti–endomizijska protutijela (EMA, protutijela na bjelančevinu crijevnog vezivnog tkiva), zajedno imaju pozitivnu ili negativnu prediktivnu vrijednost od skoro 100%. Ukoliko su ovi markeri pozitivni, indicirana je biopsija tankog crijeva. Drugi patološki laboratorijski nalazi su anemija (manjak željeza u djece, a manjka folata u odraslih); sniženi serumski albumin, Ca, K i Na; povećana aktivnost alkalne fosfataze te produženo PV. Pozitivna obiteljska anamneza važan je podatak. Celijakija je vrlo vjerojatna u bolesnika s manjkom željeza bez jasnog krvarenja iz probavnog trakta.

Fisura ani uvijek nastaje zbog prejakog tonusa, odnosno jakosti unutarnjeg sfinktera, a nikako zbog tvrde stolice, kako se dugo smatralo. Pojačani tonus unutarnjeg sfinktera razvlači veoma bolno osjetljivu sluznicu analnog kanala i tada i kod normalne stolice sluznica analnog kanala puca i stvara se rascjep sluznice (fisura). Kako se radi o bolnom i osjetljivom području, tako svaki akt pražnjenja pojačava bolove, čime se unutarnji sfinkter još više napreže, čime se zatvara krug. Zbog bolova pacijenti često odgađaju stolicu, što naravno još više pogoršava stanje. U načinu nastanka analne fisure, postoji puno faktora koji dovode do pojačanog tonusa unutarnjeg sfinktera, kao što je pretjerana tjelesna težina, sklonost trombozi, loš način prehrane, dugo sjedenje, uzimanje laksativa i sve drugo što otežava akt pražnjenja i normalnu cirkulaciju u tom području. To istovremeno uvjetuje gubitak elasticiteta analnog kanala, pojačano djelovanje sfinktera i rezultat je – analna fisura.

Kod vas se vrlo vjerojatno radi o dva odvojena poremećaja. Obzirom da se titar navedenih antitijela smanjuje u bolesnika koji su na dijeti bez glutena, obratite se specijalistu gastroenterologu ili specijalistu nutricionistu u pogledu savjeta o eventualnoj potrebi provođenja bezglutenske dijete. Regulacija stolice, koja uključuje ne samo dijetalne promjene nego i određene promjene stila života, pomoći će u učinkovitijem rješavanju tegoba na izlaznom crijevu na dulje vrijeme. Ukoliko specijalsit proktolog potvrdi dijagnozu analne fizure, postoje nekirurški i kirurški postupci kojima se ovaj poremećaj uspješno rješava. Preparati za lokalnu primjenu mogu pomoći u smanjenju tegoba kao što su bol, pečenje, svrbež i slično.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika