gastroenterologija

postovani, moj muz vec ekoliko godina ima problem sa stolicom. Naime, ima jako tvrdu stolicu, urednu ali tvrdu. Tada je popraceno i sa viskom bezbojne sluzi. Nekada samo ima tu sluz. Kada je meksa stolica, onda se ta sluz i ne vidi. Ima i ceste gasove, bez neprijatnog mirisa i nadimanje.
Stolicu je davao vise puta na analizu i nema promena kao ni okultnog krvarenja. Zbog takve stolice u prostati mu se cesto i javljaju crevne bakterije, eserihija i enterokoka. Dr kaze da su presle iz creva. sada leci hronicni prostatitis i pije probiotik. Krvna slika, sendimentacija itd su u redu.
Imate li neki savet?

21.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Glavnina stanica imunološkog sustava se nalazi u crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana dodatno obogaćuje, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Komercijalno najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Lactobacili i bifidobakterije su normalni stanovnici crijeva i njihova prisutnost upućuje na zdravu floru. Krajnji produkt njihove aktivnosti su kratkolančane kiseline koje povećavaju kiselost crijevnog sadržaja stvarajući nepovoljne uvjete za rast i aktivnost štetnih bakterija. U službi zdravlja crijevne mikroflore osim probiotika djeluju i prebiotici. Prebiotici predstavljaju hranu korisnim bakterijama, poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikroflori debelog crijeva. Osim toga, pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal te povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija. Prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane. Neutralizacijom štetnih slobodnih radikala, antioksidansi sudjeluju u jačanju imuniteta. Antioksidativno djelovanje posjeduju određeni vitamini i minerali, ali i biljni pigmenti. Fitokemikalije su tvari koje osim što povrću daju intenzivnu boju, štite ga od propadanja tijekom rasta i sazrijevanja. Antioksidansi se skrivaju u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje poput bundeve i mrkve koje sadrže karotenoide, ružičasta boja daje snagu cikli i crvenom kupusu, a zelene namirnice predstavljaju izvor antioksidantivnog klorofila. Antioksidanse možemo pronaći i u nekim obojenim delikatesama kao što su crno vino, tamna čokolada i zeleni čaj, čija se konzumacija vrlo učestalo u znanstvenim istraživanjima dovodi u vezu s poboljšanjem zdravlja. Valja uključiti i dodatke prehrani u obliku omega-3 esencijalnih masnih kiselina, podrijetlom iz riba i algi, koje ublažavaju upale u tijelu. Pokušajte suprugu pomoći povećanom brigom oko prehrane te dostatnim unosom tekućine tijekom dana uspostaviti ravnotežu sluznice probavnog trakta i regulirati stolicu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika