Gastroentrologu

Imam 65 godina, zbog ciste u predjelu trbuha sam operiran. Cista je otklonjena ali pri toj operaciji debelo crijevo mi je na jedno mjestu ostalo jako savijeno. I sada imam zatvor, idem na veliku nuždu sam uz jake laksitive i uz jake bolove, a u zadnje vrijeme i krvarenje. A prilikom tog tiskanja izađe i dio crijeva van. Molim vas dali bi kakva operacija pomogla ili kakav drugi zahvat da mi se vrati normalan živom. Moj sadašnji doktor ne poduzima ništa . Unaprijed hvala!

22.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Krvarenje je znak kada se odmah morate javiti liječniku. Ukoliko se radi o svježoj krvi koju ste primijetili na stolici, vjerojatno se radi o hemeroidima. Hemeroidi su otečeno tkivo koje sadrži vene, a smješteno je u stijenci zadnjeg crijeva (rektuma) i čmara (anusa). Hemeroidi mogu biti upaljeni, u njima se može stvoriti krvni ugrušak (tromb) ili mogu postati povećani pa su izbočeni. Hemeroidi koji ostaju u anusu zovu se unutarnji hemeroidi, a oni koji su izbočeni izvan anusa zovu se vanjski hemeroidi. Stoga, kada govorite o crijevu koje izlazi prilikom vršenja nužde, najvjerojatnije se radi o hemeroidima. Manje je vjerojatno da se radi o izlasku zadnjeg crijeva kroz analni otvor, ali o tome specijalist proktolog može dati mišljenje nakon pregleda i eventualno potrebne dijagnostike. Obzirom da patite od zatvora i uz velike napore vršite nuždu, hemeroidi su nažalost logična posljedica. Bolovi mogu biti uzrokovani djelomično i iz tog razloga.

Posebno reguliranom dijetom možete pomoći u regulaciji stolice i dobro bi bilo da se u tom smislu posavjetujete s kliničkim nutricionistom. Savjet možete potražiti u ambulanti za gastroenterologiju ili Centru za kliničku prehranu kliničkog bolničkog centra u Zagrebu. Reguliranje probave i postizanje odgovarajuće konzistencije stolice u velikoj mjeri će pomoći pri smanjenju tegoba kod pražnjenja crijeva. Procjenu o opravdanosti eventualnog zahvata kojim biste mogli umanjiti tegobe koje opisujete donosi kirurg  uz mišljenje gastroenterologa. U liječenju hemeroida mogu pomoći tople sjedeće kupke, lokalne anestetičke masti ili oblozi.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika