grlo, stitnjaca

Prije mjesec dana poceo sam da osjecam tegobe. Naime osjecam (slabu) bol u predjelu adamove jabucice (sa strane).Bol je prisutna samo na dodir i kao da osjecam pod prstom neku zilu ili meko tkivo koje se (cini mi se) povecalo u zadnjih nekoliko dana.Takodjer povremeno osjecam i nesta izmedju slabe boli i golicanja u usima(mnogo cesce u lijevom uhu). Prije mjesec i pol dana sam iz drugih razloga radio ultra zvuk vrata i primjeceno je da mi je stitnjaca mali umanjena(oba lobusa smanjena, normalnog oblika i polozaja, bez fokalnih lezija) pa me zanima da li to moze biti uzrok.obracam Vam se jer trenutno nemam zdravstveno osiguranje i ne bih volio trositi veliki novac na privatne doktore ako nije nesta alarmantno. Unaprijed zahvalan…

23.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Jedan od najčešćih uzroka opisanim smetnjama je refluks kiseline iz želuca. Ukoliko imate povremeno problema sa želucem, imate šansu da imate i refluks želučane kiseline, zbog čega vam se može javiti bol, a može doći i do podražaja, pa i kronične upale ždrijela, zbog čega možete primijetiti simptome koje povezujete s uhom. Uz to, napetost i stres često uzrokuju osjećaj stezanja u grlu i otežanog gutanja, što je često povezano i s gastritisom i refluksom (dokazano je da čak do 90% pacijenata sa refluksom nema tipične simptome žgaravice, pečenja iza prsne kosti i sl.). Ukoliko niste u mogućnosti napraviti pregled kod otorinolaringologa, pokušajte si pomoći simptomatski tako da uzmete preparate koji će smanjiti lučenje želučane kiseline, a treba paziti i na prehranu te higijenu života: ne jesti prije spavanja, spavati na povišenom i slično. Najvjerojatnije se ne radi o ozbiljnijem problemu, vjerojatnije o običnoj iscrpljenosti i posljedičnom padu imuniteta.

U svakom slučaju, ukoliko tegobe potraju dulje vrijeme, učinite nalaz hormona štitnjače te rutinsku laboratorijsku obradu (krvna slika sa sedimentacijom eritrocita, željezo u krvi, te kompletne rutinske biokemijske pretrage što sve možete obaviti u jednom laboratoriju jednim vađenjem krvi. 

Lijep pozdrav!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika