Ibs ili upalna bolest

Poštovani, da li chronova bolest i UC mogu biti prisutni dugo godina a da se ne pogoršaju, vec 7 godina imam problem izmjena mekane stolice sa grcevima, i zatvora,promjene u obliku stolice,bolove u zeludcu. Sve je pocelo nakon velikog stresa, punih 7 godina imala sam.stresan zivot i zbog toga su doktori govorili da je ibs. Moram uskoro sa radim.kolonoskopiji ali me brine sa li.ke mozda u pitanju upalna bolest. Moje tegobe se dogode 2/3 puta godišnje pa 2 ili 3 dana. Dakle ako nisu prisutne 1 godinu zaboravim na svoj problem.. da li se upalna bolest moze tako “ponašati” ili.je ipak ibs. Hvala ,lp

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Sindrom iritabilnog crijeva je uobičajen gastrointestinalni funkcionalni poremećaj, koji uzrokuje bol u trbuhu, nadimanje i proljeve, kombinirane ponekad i s opstipacijom. Simptomi sindroma iritabilnog crijeva mogu se lako zamijeniti s nedijagnosticiranom celijakijom, intolerancijom na laktozu i inflamatornom bolesti crijeva. S obzirom da je stanje veoma uobičajeno, dijagnostička obrada ovih bolesnika koja obuhvaća laboratorijske pretrage, endoskopske pretrage kao i dijagnostiku radiološkim metodama je veoma zahtjevna, skupa i dugotrajna.

Inflamatorna bolest crijeva je kronična i relapsirajuća bolest koja dovodi do upale (inflamacije) u gastrointestinalnom sustavu. Obuhvaća dva glavna entiteta, ulcerozni colitis i Krohnovu bolest. Obje bolesti karakteriziraju periodi remisije i relapsa. Klinički simptomi kojima se sindrom iritabilnog crijeva i inflamatorna bolest crijeva prezentiraju, mogu biti veoma slični. Razlikovanje ove dvije bolesti samo na osnovu kliničke slike i simptoma u velikom broju slučajeva može biti veoma teško. Također nije rijetkost niti da pacijenti s inflamatornom bolečću crijeva imaju također simptome iritabilnog crijeva koje je nekada gotovo nemoguće razlikovati od simptoma aktivne upale u crijevima.

Dijagnoza upalnih bolesti crijeva i iritabilnog crijeva se postavlja na osnovu anamnestičkih podatka uzetih od bolesnika, kliničkog pregleda i dijagnostičke obrade, koja obuhvaća laboratorijske pretrage, endoskopske pretrage i radiološke metode.
Krvne pretrage kao što su sedimentacija eritrocita (SR) i C reaktivni protein (CRP)koriste se veoma često kao objektivni parametri aktivnosti inflamatorne bolesti crijeva ali je njihova osjetljivost i senzitivnost niska. Ove krvne pretrage mogu biti sasvim urednih vrijednosti čak i kod značajne aktivnosti bolesti u gastrointestinalnom sustavu. Kolonoskopija predstavlja zlatni standard u dijagnostici inflamatornih bolesti crijeva, često neophodna i pruža jedinu objektivnu mogućnost direktnog pregleda sluznice debelog crijeva i uzimanja uzoraka za eventualno potrebnu biopsiju. Mjerenje nivoa kalprotektina u stolici predstavlja pouzdan marker određivanja intestinalne inflamacije (upale crijeva). Fekalni kalprotektin je protein koji se oslobađa iz leukocita, neutrofila, koji se nalaze na mjestima upale kod pacijenata s inflamatornom bolesti crijeva. Predstavlja marker intestinalne inflamacije i koristi se u različitim aspektima praćenja inflamatorne bolesti crijeva, od postavljanja same dijagnoze, procjene aktivnosti i odgovora na terapiju, kao i ranu procjenu relapsa bolesti. Ima antibakterijsku i antimikrobnu funkciju. Test se prvenstveno koristi za dijagnosticiranje organske bolesti i njeno razlikovanje od funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Zdrave osobe prosječno imaju vrijednosti kalprotektina u stolici ispod 50mg/kg dok pacijenti s aktivnom inflamatornom bolesti crijeva, bez obzira na lokalizaciju u gastrointestinalnom sustavu, imaju vrijednosti preko 500mg/kg. Vrijednosti između 50 -150 mg/kg predstavljaju nespecifičan rezultat i preporučuje se ponoviti test za nekoliko tjedana. Pacijenti sa celijakijom slično kao i zdrave osobe imaju normalne vrijednosti kalprotektina u stolici.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika