imam blago oteknut limfni čvor na vratu, moram li brinuti?

Imam 19 godina, žensko sam i unazad dvije godine imam dva blago oteknuta limfna čvora na vratu veličine 1-1.2cm(jedan s lijeve, drugi s desne strane vrata).Tada sam provjerila krvnu sliku koja je bila u redu. Radila sam i UZV vrata, prema kojem je doktor rekao da su najvjerojatnije reaktivni limfonodusi koji bi se trebali povući, no ja ih i dalje mogu opipati. Nisam bila prehlađena niti imala neku infekciju prije nego sam ih uočila, a l. čvorove sam primijetila sasvim slučajno. Tad nisam imala dodatnih simptoma, a nemam ih ni danas, osim da mi se katkad zna javiti suh kašalj i kašalj nakon jela (ne tako često). Inače, osjećam se super.Zanima me Vaše mišljenje, je li potrebno da idem na dalje pretrage s obzirom da se limfni čvorovi nisu povukli i je li uopće zabrinjavajuća veličina l. čvorova 1-1.2cm?

13.12.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Bez obzira na to što Vam izaziva kašalj nakon jela, neki jednostavni koraci mogu Vam pomoći da manje kašljete i izbjegnete komplikacije poput aspiracijske pneumonije: jedite polako, vodite dnevnik hrane i označite bilo koju hranu zbog koje kašljete. Nekoliko stvari može Vas natjerati na kašalj nakon jela, a većina njih se lako liječi. Laringofaringealni refluks, koji se ponekad naziva i tihi refluks, jer nema tradicionalne simptome refluksa (povrata kiseline iz želuca u jednjak), vrsta je GERB-a (gastroezofageale refluksne bolesti) koja uključuje želučanu kiselinu koja prolazi kroz Vaš jednjak, u Vaš grkljan ili čak i kroz nos. Možete kašljati za vrijeme i nakon jela. Također možete kašljati kad se probudite, razgovarate ili se smijete. Ukoliko imate ovakve smetnje, potražite savjet specijalista otorinolaringologa.

Često kašalj uzrokuju infekcije gornjih dišnih putova, ali takav kašalj obično prestaje u roku od dva do tri tjedna. Svaki kašalj koji traje 8 tjedana ili duže smatra se kroničnim. Kronični kašalj nakon jela mogao bi biti uzrokovan infekcijom koja se nikada nije pravilno izliječila.

Ako imate tendenciju kašljanja nakon određenih jela ili pića, uzrok bi mogao biti u astmi.

Simptomi alergijske reakcije na hranu razlikuju se od osobe do osobe i ponekad utječu na dišni sustav, uzrokujući kašalj.

U nekim od navedenih uzroka prisutni su znakovi upale koji za posljedicu mogu imati reaktivno povećanje regionalnih limfnih čvorova. Savjetujem također da redovito kontrolirate zdravlje zubi kod Vašeg stomatologa. Ukoliko se vremenom pokaže da je uzrok tegoba u poremećaju probave, Vaš Vam liječnik može pomoći simptomatskim lijekovima koji se propisuju u razdobljima pojačanja simptoma.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika