Imam tinitus, kako se izliječiti?

Pozdrav,

Već godinama imam tinitus u lijevom uhu nakon što mi je zubarica nabila previše injekcija iza gornjeg umnjaka. Sada sam primjetio da tinitus varira ovisno o tlaku krvi i da je relativno ok kad je tlak pod kontrolom. No, nakon cijepljenja Astrazenecom, par dana iza, pojavio mi se na tom uhu ili bubnjiću grčenje ili tik koji u po dva okidanja repetitivno čak grči unutarnje uho tako da se to čuje, škaklja i smeta! Srećom to je prošlo, no bojim se daljnje degeneracije jer je tako nešto dosta otežavajuće za normalan život. Imate li kakav savjet što i kako činiti za eventualno izlječenje? lp

14.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Liječenje osnovne bolesti (povišen krvni tlak i drugo) može ublažiti tinitus. Ispravljanje gubitka sluha (npr. slušnim aparatom) ublažava tinitus u oko 50% bolesnika.

Budući da stres i drugi psihološki čimbenici (npr. depresija) mogu egzacerbirati simptome, njihovo prepoznavanje može biti korisno. Mnogim bolesnicima je lakše kad saznaju da tinitus ne predstavlja ozbiljnu zdravstvenu tegobu. Tinitus također mogu pogoršati kofein i drugi podražaji, tako da se bolesnik treba pokušati odreći njihovog uživanja.

Premda ne postoji specifično liječenje lijekovima niti operacijom, mnogi bolesnici otkrivaju da pozadinska buka ublažava tinitus i pomaže im da zaspu. Nekima koristi maskiranje tinitusa pomoću sprave koja se nosi na isti način kao i slušni aparat, a koja stvara blagi zvuk koji prekriva tinitus. Mnogim bolesnicima pomažu posebni programi liječenja tinitusa. Elektična stimulacija unutarnjeg uha, kao kod umjetne pužnice, ponekad ublažava tinitus, ali je pogodna samo za izrazito gluhe bolesnike.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika