Infekcija

Pozdrav! Oko dva dana imam povremenu nelagodu i pecanje kroz dan u vagini, iscjedak je vodenasti i bijeli bez mirisa. Zvala sam ginekologa i prepisao mi je Klotrimazol Pliva 3 tablete za rodnicu. Mene zanima da li mi se može nešto pogoršati jer simptomi nisu jaki uopće. I da li mogu imati nezaštićeni osnos u petak, a zadnju vaginaletu koristim u srijedu. Hvala!

5.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Gljivične infekcije mogu biti seksualno prenosive, posebno kroz oralno-genitalni seksualni kontakt. Međutim, one se ne smatraju spolno prenosivim bolestima jer je gljivica Candida prirodno prisutna u vagini. Za blage do umjerene simptome i rijetke epizode gljivične infekcije, vaš liječnik može preporučiti: antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji učinkovito liječe gljivične infekcije u većini slučajeva. Primjenjuju se najčešće jednokratno, ili tijekom 1 do 3 dana. Vaš liječnik može vam propisati neki od lijekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji. Obratite se vašem liječniku ako ste završili liječenje, a vaši simptomi se nisu povukli, ili su se vratili u roku od dva mjeseca nakon terapije.
Obično, vaš partner se ne treba podvrgnuti liječenju. Međutim, kod periodičnih gljivičnih infekcija, liječnik može preporučiti lijek za vašeg partnera ili uporabu zaštite tijekom seksualnog odnosa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika