Jeddnomjesečna periodična bol svaka 2 sata u predjelu pojasa

Moja 17-godišnja kćer ima od početka 8.mjeseca bolove u desnom dijelu prema dolje pedalj od pupka.Kako je je zbog anemije trošila željezo te bolnih i dugotrajnih menstruacija dobila je i sirup željeza.Obavila je ginekološki ultrazvuk koji je u redu.Napominjem da je početkom 8.mj.ove god.imala i temperaturu,završila na hitnoj gdje je dobila spasmex.No bolovi traju i dan danas,znači od 3.8. do 5.9.2017.Nema temperature,a svaka 2 sata u intervalima dobiva bolove u obliku kolika koji se šire na područje od pupka,nadesno dolje,prepone i prema kralješnici.Termin za uvz abdomena dobila je tek za 2 tjedna. Maturantica je i ne bi željeli da izostaje sa nastave već na početku.O čemu bi moglo biti riječ.Krvni nalaz je u redu,osim željeza i dalje za kojeg je rečeno da ga ne troši radi analnog brisa-testa,kao niti analgetike.Molim što hitniji savjet i preporuku što učiniti,kome se obratiti i o čemu bi moglo biti riječ.Zahvaljujem unaprijed.
S poštovanjem,
mama Sandra

6.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Napravite što prije ultrazvučni pregled abdomena jer probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i zimicom može biti znak bubrežnih kamenaca i/ili upale bubrega. Napad bubrežnih kamenaca ubrajamo među jake boli koja obično počinje u lumbalnom dijelu leđa s desne ili lijeve strane i spušta se prema preponama. Obično je praćena učestalim mokrenjem, nelagodom pri mokrenju, nekad i vidljivom krvi pri mokrenju.

Ne treba smetnuti s uma da iznenadna bol u donjem abdomenu (nekad praćena i povišenom tjelesnom temperaturom) može biti znak upale slijepog crijeva. Bol najčešće počinje u području pupka te se s vremenom pogoršava i obično preseli desno dolje. To je stanje koje zahtijeva hitan liječnički pregled.

Obzirom da ste bol okarakterizirali i kao periodičnu, iznenadni napadaj boli u desnoj ili lijevoj strani donjeg abdomena može ukazivati na puknuće ciste jajnika kod žena koje su na sredini menstrualnog ciklusa. Takva bol također može ukazivati i na torziju jajnika tj. rotaciju jajnika i djela jajovoda pri čemu jajnik ostaje bez dotoka krvi, što je hitno stanje kao i vanmaternična trudnoća.

Kada napravite preporučenu gastroenterološku dijagnostičku obradu (analni bris i eventualno drugo po odluci liječnika), djevojka može nastaviti uzimati preparate željeza i simptomatsku analgetsku terapiju po preporuci liječnika. Ponekad se može raditi o psihosomatskoj boli, kada se zbog osjetljive psihičke strukture ličnosti, napetost, stres i tjeskoba, mogu manifestirati tjelesnim simptomima. Kako se radi o maturantici koja je na životnoj prekretnoici i pred kojom su ozbiljni zadaci i životne odluke, ne treba zanemariti i tu mogućnost. Posavjetujte se sa svojim liječnikom i bez straha i panike rješavajte jedan po jedan problem. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika