Jesu li moji nalazi krvi u redu?

Dobar dan

Imam 35 godina.Danas sam radila nalaze krvi i rezultati su pokazali slijedeće: Leukociti i vrste leukocita su uredni, eritrociti su uredni kao i hemoglobin hct je 0,357 L/L (ref. 0,365 – 0470),mcv i mch su uredni, a mchc je 355 g/L (ref. 320 -345), rdw uredan. Trombociti i MPV uredni. Secer, urea, kreatinin, alt, ast, svi bilirubini, trigliceridi, kalcij, magnezij, albumini, globulin 26 g/L (ref. 27-35), proteini ukupni, ggt, fosfor, ldh,željezo uredni. Alkalna fosfataza 39 (ref. 40-150).Holesterol je uredan. Prošle godine referentna vrijednost holesterola je bila 0- 5.17, a danas piše od 2.59-6.22 mmol/L. Opšti pregled urina je uredan, osim što je izgled zamućen. U sedimentu urina 2-3 eritrocita (ref.0-2), 2-4 leukocita (ref. 0-2), epitela 1-2, nešto bakterija i masa sluzi. Osmi dan mi je ciklusa i kraći su na 22, 23, 24, 25 dana

Da li su nalazi dobri?
Šta je sa ovim odstupanjima za hct i mchc?
Jednom godišnje radim nalaze i unazad par godina hct je uvijek manji, a mchc je veći za 10, 20? Da li ovo nešto pokazuje?
Zašto su različite referentne vrijednosti holesterola?
Kakav je nalaz urina?

Hvala

31.10.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovana,

ne trebati biti zabrinuti jer su Vaši nalazi uredni.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Obiteljska medicina

Duboka venska tromboza

Venska tromboza je multifaktorska bolest obilježena nastankom ugruška, tromba u dubokim venama udova. Prisutnost tromba u veni uzrokuje lokalno smanjenje venskoga protoka, oštećenje okolnoga tkiva uzrokovana povišenim venskim tlakom u zahvaćenom području te posebno značajno povećanje rizika za pojavu plućne embolije (VTE-venska tromboembolija) zbog migracije trombotskog sadržaja u plućnu cirkulaciju. Rizik za nastanak venske tromboze […]

Obiteljska medicina

Je li nalaz inzulinske rezistencije u redu?

Obiteljska medicina

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantnispondilitis je kronična upalna reumatska bolest nepoznate etiologije, karakterizirana zahvaćenošću sakroilijakalnih zglobova i kralješnice te povezanošću s antigenom HLA B27. Zajedno sa psorijatičnim artritisom, enteropatskim artritisom, reaktivnim artritisom i nediferenciranim spondiloartritisom, ubraja se u skupinu bolesti koje se zajednički nazivaju seronegativnim spondiloartritisima. Bolest se češće javlja u muškaraca (oko 3 puta češće nego u žena), a dob […]

Obiteljska medicina

Ulcerozni kolitis kod djece

Kronične upalne bolesti crijeva (IBD) – Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i neklasificirana upalna bolest crijeva sve se češće dijagnosticiraju u dječjoj i adolescentnoj dobi. Ulcerozni kolitis kronična je upala debelog crijeva nepoznatog uzroka koja obično počinje u rektumu i širi se proksimalno na kolon dok Chronova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta, od […]

Obiteljska medicina

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Obiteljska medicina

Vrtoglavica

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je iluzija okretanja tijela ili okoline te je simptom, a ne dijagnoza. Pri obradi bolesnika najvažnije je utvrditi radi li se uopće o vrtoglavici ili se radi o poremećaju ravnoteže, presinkopalnom stanju, fobičkom […]

Obiteljska medicina

Kvržica na vratu – molim Vaš savjet

Obiteljska medicina

Bakterijski konjuktivitis

Konjuktivitis je upalni proces spojnice (konjunktive) oka. Različito se očituje, prema vrsti i stupnju upale, a obično je uzrok infekcija, alergija ili fizikalno-kemijski iritans. Prema trajanju, konjunktivitisi se dijele na akutne (nastupa naglo, u početku unilateralno sa zahvaćanjem drugog oka unutar jednog tjedna te traje manje od 4tj) te kronične (traje duže od 3-4 tj). […]