Kandida u crevima

Dobro vece, vise ne znam sta cu sa sobom, poludecu.. Od oktobra sam pod stresom, preskakala sam obroke jela suvu hranu, pao mi je imunitet, smrsala sam, ovako, nikad nisam imala ravam stomak ali nikad nisam ni imala kao trudnica u 5om mesecu 🙁 ujutru kad ustanem imam normalan stomak, medjutim cim nesto popijem ili pojedem nadujem se, imam gasove koji smrde, grceve i nelagodnost u stomaku, bol u zelucu, mucninu, vrtoglavicu, glavobolju, bolove u sinusima i osecaj da mi je nos zapusen ali osecam mirise, ponekad me zasrbi analni otvor ali podnosljivo je, pao mi je imunitet, imam herpes na donjoj usni, pada mi koncentracija i desava mi se da zaboravljam, menjam raspolozenje, rasplacu me gluposti na koje inace ne bih obracala paznju, ima bubuljice po licu i ledjima, primetila sam na noznom prstu nesto kao zadebljanje, a oba palca na nogama mi imaju problem sa slojevitim noktima (mislim da je gljivica neka), nokti na rukama mi se listaju i pucaju, izmedju prstiju na rukama sam prometila suvu kozu,hrapavu i belicastu ne svrbi me, takodje na jeziku imam isto pomalo belicastih tackica, suze mi oci i peckaju ponekad, imam i otecen gornje kapce, izrazen pms koji krece odmah posle ovulacije, stolicu nekad imam normalnu, nekad kasastu, a nekad imam osecaj da idem u wc ali ne mogu da izbacim nista, nekad ima sluz nekad ne, creva mi krce i ako nisam gladna, slatko mi se jede.non-stop, kafu pijem sa dve kasicice secera minimum 3 dnevno, sumnjam na Kandidu u crevima jer sam nasla na internetu kucni test sa vodom i prvom jutarnjom pljuvackom i uradila sam ga dva jutra za redom i oba su bila pozitivna, pljuvacka je pocela da se razvlaci kao paucina ka dnu case, u tom delu je bila zamucena, i kad padne na dno bude kao prasina, a voda gore bude bistra kao dok nije bilo pljuvacke, isto sam radila online test sa pitanjima isto mi je potvrdjeno na osnovu odgovora i poena da postoji mogucnost da imam kandidu, a ja sam se lose hranila (koristila ishranu koja hrani kandidu) i da se aktivira u toku stresa pod kojim sam ja vec 4 meseca. Krvna slika mi je dobra bila pre 3nedelje. Sta vi mislite i sta da radim? Hvala vam

8.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Prisutnost gljiva iz roda Candide u ljudskom organizmu je normalna i fiziološka. Tako se, primjerice, male količine Candide mogu naći u crijevu, na sluznici usne šupljine i vaginalnoj sluznici. Candide su inače ubikvitarne, što znači da se nalaze svuda oko nas, s pogoduju im vlažna mjesta (bazeni, zajedničke kupaonice, saune, vlažna zemlja ili lišće). U nekim pogodnim okolnostima (imunosupresija,   dugo uzimanje antibiotika, dugotrajna kronična bolest, šećerna bolest, hormonalna neravnoteža i dr.), fiziološki oblik Candide može postati patogen, početi se brzo razmnožavati i širiti. Sam prijelaz inače mirne Candide u patogeni oblik nije u potpunosti objašnjen, a u obrambenom smislu veliku ulogu igra stanični imunitet.Veliku ulogu u patogenezi kandidijaze igra način prehrane, naročito zbog prekomjernog konzumiranja hrane bogate ugljikohidratima (npr. sirupi, marmelade, čokolada, kruh, tjestenina, keksi, pizza, voće, voćni sokovi, gazirani sokovi…), jer gljive u svojoj prehrani koriste prije svega šećere.

Klinički se infekcija može manifestirati na koži, noktima, usnoj šupljini, a učestale su i genitalne infekcije i infekcije izlaza debelog crijeva. Infekcije kože i sluznica Candidom uglavnom se liječe lokalno antimikoticima. Kod crijevne infekcije, Candida zbog brzog razmnožavanja uskoro naseljava veliku površinu probavnog sustava, na čijoj sluznici uzrokuje upalu, edem i erozije, što se vidi prilikom kolonoskopije. Bolesnici mogu imati simptome, poput bolova u trbuhu, proljeva i pojave krvi u stolici. Nakon opisane upale sluznice crijeva, slijede izvjesne promjene u probavi hrane te stvaranje novih metabolita i antigena koje naš organizam ne prepoznaje, što se može odraziti i na našem najvećem organu, koži, i to razvojem novih bolesti (u tom slučaju crijeva su žarište, uzrok) ili pogoršanjem velikog broja postojećih. Candida se dijagnosticira u stolici kod 60 – 70 % ovih bolesnika. a simptomi su se povukli nakon liječenja.

U terapiju treba uključiti probiotik i dijetu. Obično se preporuča prehrana bogata biljnim vlaknima, maslinovo ulje, riba, meso peradi. Iz prehrane treba maknuti sve namirnice u kojima bi se mogle nalaziti gljivice i plijesni, rafinirane šećere (sladoled, čokoladu, bombone, med), proizvode od bijelog brašna i sl.  Liječenje se provodi antimikoticima u slučajevima kada nalaz pokazuje velik broj kolonija Candide u stolici, uz znakove aktivna razmnožavanja u crijevu i upale okoline.

Obratite se specijalistu dermatovenerologu koji će utvrditi postoji li infekcija Candidom i odrediti terapiju. Po potrebi konzultirajete i ginekologa i gastroenterologa ukoliko ne uspijete dijetom, probioticima i drugim općim mjerama pojačati imunitet.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika