Koljeno (operacija meniskusa)

Poštovani, U junu prosle godine sam imao sitnu povredu na utakmici.Poslije utakmice noga je otekla i smanjenja je pokretljivost dovoljno da nisam mogao hodati normalno.Doktor rekao istegnuti lig.,kvadriceps je dosta opao.Poboljsanje za 1-2 mjeseca i povratak. Jednog dana sam otisao na trening bez steznjaka i pri pokusaju makazica mi je nesto skljocnulo u koljenu i zakljucala se. U prednjem rogu medijalnog meniskusa se vide crtaste zone hipersignala sto odgovara leziji,suspektna flap lezija prednjeg roga (Magnetna rezonanca).Shvatio sam odma da je nesto opasno i da moram na operaciju.Bucket handle (isao u Banju Slatinu poslije,operaciju izvrsio u Zotovicu) Povreda 27. septembar,operacija 27. oktobar.Za sada nogu mogu saviti skoro do kraja,kada hocu da je skroz savijem kao da ima jos malo otoka i tu malo zaboli ali veoma malo.I osjetim kada hocu neke teze pokrete da uradim,tj. da rotiram koljeno da mi po malo koci negdje.Posto od banje nisam radio vjezbe,a u nju sam isao oko 10. januara i bio 15 dana.Do sada sam radio samo malo vjezbi.Da li se mogu baviti fudbalom,moram se vratiti na teren ako je ikako moguce.Samo zelim savjet i da vidim teku li stvari uredno.Ponekad i zaskljoca koljeno kada ga drzim previse u jednom stanju ali veoma rijetko. UNAPRIJED SAM VAM ZAHVALAN !

17.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Koljeno je složeni zglob i u njemu su moguća gibanja ispružanja i savijanja potkoljenice oko poprečne osi, te rotacije potkoljenice prema van i prema unutra. Jedan od bitnih djelova koljenog zgloba je meniskus. Meniskusi služe kao „amortizeri“ pri pokretanju i omogućuju klizanje zglobnih površina kod savijanja ili opružanja potkoljenice, važnost ima i za održavanje stabilnosti koljena, te u pokretljivosti koljena. Ozljede medijanog meniska puno su češće od ozljeda lateralnog meniska. Liječenje može biti konzervativno (samo kod blažih oblika ozljede) ili operativno. Najčešće je to operativno i to postupkom artroskopije, kojom se pregledava unutrašnjost zgloba i utvrđuje dijagnoza oštećenja meniska. U programu rehabilitacije ozljeđenog meniska primjenjuju se vježbe statičkog i dinamičkog jačanja i stabilizacije, vježbe istezanja i vježbe za bolju pokretljivost koljena. Vrlo je značajno da se kod ozljeđenih osoba, provede cjelokupan program vježbi i prije operativnog zahvata, te na taj način se postiže određena spremnost koštano mišićnog sustava na mirovanje nakon operacije i spriječava se brza atrofija mišića, koja nastupa odmah nakon povrede i progresivno se povećava iz dana u dan. Prije operativnog zahvata važno je da bolesnik nauči statičke kontrakcije kvadricepsa i to izolirano bez pomoći gluteusa. S tim vježbama nastavlja i u postoperativnom razdoblju rehabilitacije, s tim da se tijekom rehabilitacije povećava opterećenje, broj ponavljanja, opseg pokreta i vremensko trajanje terapijskog programa. Da bi neki kineziterapijski program bio učinkovit, potrebno ga je individualizirati te usmjeriti na oporavak ozlijeđenog dijela koljena, (meniska) s obzirom na vrstu povrede. Izokinetički trening, omogućuje nam ojačati mišićne skupine natkoljenice, posebno kvadricepsa, izometričkim ali i izotoničkim vježbama. Nakon operacije, već drugi tjedan, možemo raditi statičke vježbe za jačanje kvadricepsa u “sigurnom” rasponu pokreta, gdje nema boli, dok u trećem tjednu, kroz pasivne i potpomognute pokrete, može se dovesti zglob do punog opsega pokreta u kojem dalje nastavljamo s vježbama jačanja natkoljenice. Pri treningu je potrebno voditi računa o tome da u početku krenemo polako pasivnim pokretom, važno je ne ignorirati bol, treba postepeno povećavati opseg pokreta i opterećenje i bolje je vježbati kraće, ali više puta dnevno.

Obratite se iskusnom fizioterapeutu jer je osobito važno da uspostavite savršenu funkciju zgloba koljena te ojačate sve mišiće noge, jer ćete na taj način osigurati veću izdržljivost koljenskog zgloba i pripremiti ga za sportske napore koje donosi nogomet. Redovit, uporan, dozirani i individualizirani trening stabilizirat će zglob koljena i ojačati mišiće noge.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika