Krv u stolici

Imam krv u stolici. I iznanadni proljev vadila sam mafkere Ca 19 o i negativni su

14.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ukoliko se radi o svježoj crvenoj krvi, mogući uzrok mogu biti hemeroidi. Potražite savjet liječnika ili ljekarnika te u apoteci kupite praparate za liječenje i njegu simptoma vezanih uz hemeroide.

Krv u stolici može biti i posljedica crijevne upale, osobito u slučaju kada njenu prisutnost vežemo uz pojavu proljeva. Većina proljeva liječi se samo simptomatski, nadoknadom tekućine izotoničkim preparatima i sl. i odgovarajućom dijetom prema protokolu po danima, o čemu ćete detaljne upute dobiti kod svog liječnika. Ukoliko se simptomi proljeva ne smire kroz tri dana, javite  se svom liječniku koji će vas po potrebi uputiti na ciljanu dijagnostiku i odrediti eventualno liječenje.

Proljev može biti simptom i nekih kroničnih promjena i bolesti na crijevima koje također mogu biti praćene tragovima krvi u stolici. Prisutnost svježe krvi u stolici može upućivati i na neku dobroćudnu izraslinu, na primjer, polip u području zadnjeg crijeva.

Nema potrebe da pri pojavi vidljive krvi u stolici odmah pomišljate na karcinom debelog crijeva ili neki drugi tumor probavnog trakta. Tumorski markeri ili biljezi su tvari koje stanice raka stvaraju ili potiču njihovo lučenje. U zdravih osoba oni se nalaze u vrlo malim koncentracijama jer ih u zrelim stanicama zdravog organizma gotovo i nema. Tumorski biljezi u praksi se najviše koriste kako bi se procijenila uspješnost liječenja neke maligne bolesti te kako bi se na vrijeme otkrio eventualni povratak karcinoma. Idealan tumorski biljeg koji bi neminovno i specifično upućivao na određeni tip karcinoma izlučivao bi se samo iz tkiva tumora, bio bi specifičan samo za taj određeni tip raka, otkrivao bi se već u sasvim malih tumora i bio bi nazočan u svih bolesnika s tom bolešću. Međutim, takvi tumorski biljezi ne postoje, uglavnom nemaju dovoljnu specifičnost i osjetljivost da bi se samostalno mogli koristiti u ranoj dijagnostici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika