leukociti 11.5

postovani, vec neko vreme imam slivanje sekreta iy nosa u grlo, osetljivo grlo a u zadnje vreme i kasljem. Radila sam rtg pluca i samo je diskretno naglasena bronhijalna sara i prvi put je dr pri slusanju videla neki blagi sum, posle 15 dana na kontroli je sve ok. mislili su da je sve od alergije. Medjutim, ja sam radila danas alergolosko ispitivanje i nisam alergicna na inhalacione alergene i krvana slika je ok sem leukocita koji su 11.5 a granica je do 9.7, dok u odeljku Leukocitarna formula je sve u granici, neutofili, limfociti itd, sve je u granici..
na sta ukazuje to, da li je dakle uzrok mog kaslja neka infekcija, koja traje vec 3-4 meseca? pre mesec dana su leukociti bili u redu. takodje, vec duze vreme sam pila lekove za alergiju i kortikosteroide u nos stavljala, a da li to moze biti uzrok povecanih leukocita?

22.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom da navodite da dulje vrijeme korisite lijekove protiv alergije, a u zadnje vrijeme se pojavio obilniji sekret u ždrijelu te simptomi respiratorne infekcije, moguće je da se radi o sekundarnoj bakterijskoj infekciji, najvjerojatnije infekciji sinusa. Infekciji sinusa pogoduje natečena i oštećena respiratorna sluznica. Vrlo vjerojatno će biti potrebno provesti antibiotsku terapiju uz mjrere lokalnog liječenja u vidu inhalacija. Bez liječničkog nadzora nemojte dulje vrijeme koristiti preparate kortikosteroida jer bi oni mogli dovesti do prekomjernog sušenja i oštećenja respiratorne sluznice. Obratite se svom liječniku koji će provesti potrebno liječenje i eventualno predložiti dodatne dijagnostičke pretrage.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika