Modrasti krug oko areole ili bradavice

Lijep pozdrav. Prije 10akmjeseci nasao sam malu kvrzicu ispod desne bradavice. Imam 17 godina u pubertetu sam. Odtada se kasnije krvzica smanjila te skoro da se nije mogla osjetit. Onda sam primijetio da imam mali krig oko areole koji je kao modrica jer sam jednom dobio loptom u nju. Sada neznam dali to ima veze s udarcem ili je to nesto opasno samo od sebe. Ponekad osjecam slabu bol u desnoj ruci ali ta bol dode i samo ode kao da mi je neki zivac zacepljen. Jeli ovo rak molim vas ne zelim umrijeti. Hvala vam i lijepi pozdrav

7.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Uzroci nastanka raka dojke nisu poznati.  Među poznatim rizicima za nastanak raka dojke, osim genetske predispozicije, hormonskih i drugih činitelja, navodi se i udarac u dojku, odnosno tjelesna trauma.

Osobitu pažnju treba obratiti na pojavu kvržice (čvora) koja ne boli, čvrsta je do tvrda, nije pomična i ima nepravilne rubove, što se može napipati samopregledom. Pažnju treba usmjeriti i na eventualne razlike u izgledu dojke jedne prema drugoj, kao i iznenada nastalo crvenilo jedne dojke koje ne nestaje, ili koža plavičaste boje, uvlačenje kože ili izgled narančine kore, promjene na koži bradavice, iscjedak iz bradavice,  svrbež i pečenje uz promjene na koži u okolini bradavice, a mogući su i opći simptomi kao što je umor i malaksalost.

Svaka promjena ili događaj koji pobuđuje brigu razlog je za savjetovanje s liječnikom koji će eventualno predložiti neku od dijagnostičkim postupaka kako bi se utvrdio uzrok nastalih promjena. U tom slučaju možete napraviti ultrazvučni pregled dojki, a po potrebi i mamografiju i magnetsku rezonanciju.

Dojka je organ koja se nalazi pod cikličkim utjecajem hormona kod žena tijekom većeg dijela života, međutim u određenom, ipak vrlo malom postotku, može biti mjesto nastanka promjena i kod muškaraca. Bez obzira na vašu dob i spol, istražite uzrok nastalih promjena te također u nastupajućim godinama redovito obavljajte kontrolne preglede.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika