Molim vas savjet vezan za terapiju!

 

Prije sedam godina rađena mi je ezofagogastroduodenoskopija koja daje sljedeću dijagnozu:

Hernia hiati oesophagei
Gastropathia erythematosa (gr. Mediocris)
Cascada ventriculi

Tada mi je prepisana terapija Controloc 40 mg na 2 mjeseca. Stanje se poboljšalo (prestala je žgaravica i bol u stomaku) tijekom uzimanja terapije, ali nakon toga žgaravica se ponovo javlja. Pokušavao sam stanje popraviti (po savjetima više ljekara) režimom ishrane, čajevima i nekim prirodnim preparatima, ali žgaravica je i dalje bila prisutna i nije se mogla neutralizirati bez lijekova (Controloc ili Ranitidin, a za trenutnu pomoć Rupurut ili Gastal). U međuvremenu, preporučena mi je još jedna terapija Controloca od dva mjeseca (2016. godine) i uz postojeću dijagnozu pridodan i NERD, ali nakon toga stanje je nepromijenjeno, uglavnom žgaravica, bez većih tegoba.

Vremenom, stanje se stabiliziralo na način da sam povremeno po potrebi uzimao Controloc 20 mg (nekada na 3 dana, ali vrlo često bi to bilo jedanput tjedno, pa čak se dešavalo i po 20 dana bez lijeka) sve do pred kraj prošle godine. Istina, bilo je perioda sa određenim tegobama tokom tih zadnjih pet godina (bol u prsima ili blagi bol u stomaku, ponekad i u gornjem predjelu leđa, vrlo rijetko kratak oštar bol u stomaku). Jednom prilikom, i pored svakodnevnog Controloca dobio sam žgaravicu i neobjašnjivo težak osjećaj na cijelom potezu od usta do stomaka, nekakva blokada čitavog gornjeg gastro sustava, bez apetita. Morao sam potražiti hitnu pomoć ljekara i nakon primljene infuzije i nekoliko dana odmora, sve se smirilo (tada mi je prepisan Nexium). Sve se nastavilo kao što je prethodno opisano (Controloc 20 po potrebi), s tim što sam povremeno činio periode bez Controloca, koristeći Ranitidin. Svo vrijeme hranim se normalno, bez posebne dijete; izbjegavam bijeli luk, papriku i jake začine.

Sredinom prošle godine, iako sam imao i periode od 20 dana bez Controloca, povremeno bi mi se javljala blaga i nejasna mučnina, a krajem prošle godine prestaje dugogodišnji stabilan period, IPP je potreban sve češće, a i blaga mučnina je sve češća. Pokušavam periode Controloca povremeno zamijeniti Rabeprazolom (budući da Ranitidin nemamo više na raspolaganju) i relativno se osjećam dobro, ali IPP počinjem koristiti gotovo svakodnevno.

Trenutno koristim svakodnevno Nexium 40, nemam gorušicu niti bolove, ali osjećaj mučnine je sve više prisutan. Nemam povraćanja, stolica prilično uredna.

Molim za savjet. Vjerujem da bi ponovo trebalo uraditi gasroskopiju, ali to trenutno nisam u mogućnosti (nalazim se u inozemstvu gdje zdravstvena zaštita nije baš na visokom nivou), pa bih molio za preporuku nekog lijeka koji bi mi eventualno mogao pomoći ili za neki drugi koristan savjet.

 

5.1.2022

Odgovara

---

 

Što se tiče simptomatske terapije kojom biste umanjili sadašnje tegobe, Vi ste uglavnom iskoristili raspoložive mogućnosti. Obzirom da ste prije 7 godina utvrdili određene anomalije želuca pri čemu je utvrđena i promjena na sluznioci želuca, važno je da napravite kontrolnu gastroduodenoskopiju. Tom prilikom se može utvrditi i evenualno postojanje infekcije bakterijom Helicobaster pylori, što je moguće uspješnop liječeti kombiniranom terapijom antibioticima i IPP lijekovima. Stoga, učinite korak z asvoje sdašnje i prevenciju budućeg zdravlja i javite se gasroneterologu za dodatne savjete.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika