Mononukleoza

Poštovani,
nakon desetak dana niske temperature (37.3) i lagano upaljenog grla dijagnosticiran mi je blaži oblik mononukleoze. Nisam imala drugih simptoma. Temperatura je prošla, od početka bolesti prošlo je otprilike 3 tjedna, prilagodila sam prehranu, ne umaram se i osjećam se odlično.
Prije no što sam znala da sam zaražena mononukleozom imala sam redovite odnose s dečkom, uključujući i ljubljenje, ali on u ova tri tjedna, nije pokazao znakove zaraze.
Zanima koliko blizak kontakt možemo imati, uključujući seksualne odnose i/ili oralni seks, ukoliko se suzdržavamo od ljubljenja.

22.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Infektivnu mononukleozu uzrokuje Epstein–Barrov virus (EBV, humani herpesvirus tip 4). EBV je herpesvirus kojim se inficira 50% djece do 5 godina. Nakon početnog razmnožavanja u limfocitima nosne i usne sluznice dolazi do izlučivanja protutijela. Nakon primoinfekcije, EBV doživotno ostaje u domaćinu, uglavnom u B limfocitima, a povremeno se može naći u ustima, ali bez simptoma infekcije. EBV nije nađen u čovjekovu okolišu i nije jako zarazan. Jedini domaćin virusa, koji predstavlja i izvor infekcije, jest čovjek. Inficirane osobe povremeno izlučuju i prenose virus na druge osobe izravnim ili neizravnim kontaktom (preko ruku), a pretežito slinom. Zbog veoma izražene osjetljivosti virusa na vanjske čimbenike, s posljedičnim gubitkom infektivnosti izvan ljudskog organizma, za prijenos virusa potrebit je blizak i neposredan kontakt, najčešće ljubljenje, zbog čega je i ova bolest dobila i naziv “bolest poljupca”. Iako se virus nalazi i u drugim sijelima, do danas nema jasnih dokaza prijenosa  EBV-a spolnim putem ili mokraćom. Prijenos virusa transfuzijom krvi i transplantacijom koštane moždine bilježi se kao rijetka pojava. Samo 5% bolesnika zarazi se od osobe s akutnom infekcijom. Zdrave odrasle osobe rijetko obole od mononukleoze jer je njih otprilike 90 posto bilo u kontaktu sa spomenutim virusom, nakon čega organizam stvara antitijela, pa jednom zaražena osoba stječe doživotni imunitet. Primarna EBV infekcija je u male djece većinom asimptomatska. Razvijena klinička slika vidi se većinom u starije djece i odraslih.

U prevenciji nastanka i širenja Epstein-Barr virus infekcije primjenjuju se opće higijenske mjere, osobito pranje ruku. Kao mjeru opreza valjalo bi izbjegavati dijeljenje čaša i ljubljene barem 2 mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze. Izolacija bolesnika ne zahtijeva posebne uvjete. Također je važno naglasiti da je osoba potencijalno zarazna do pola godine nakon povlačenja simptoma zbog čega treba izbjegavati bilo kakav kontakt sa slinom oboljelog. Bitno je znati da virus koji uzrokuje mononukleozu može biti u slini i do 18 mjeseci. Nakon prve infekcije virus ostaje u domaćinu doživotno i može se ponovno reaktivirati te izlučivati iz ždrijela i grla. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika