Mr enterografija

Postovani,
Zanima me da li je moguce mr enterografijom vidjeti unutrasnjost tankog crijeva i eventualne parazite kao sto je trakavica.
Zahvaljujem i lp

26.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Za ljude su zarazne svinjska, goveđa i riblja trakavica. Kod zaraza odraslim crvom jajašca se mogu vidjeti oko anusa i u stolici. U stolici se mora naći proglotida ili glava crva i ispitati pod mikroskopom da bi se razlikovala vrsta trakavice. Žive ciste u takvim tkivima kao što je mozak najbolje se prikazuju kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MRI). Katkada se ciste mogu naći mikroskopskim pregledom uzorka tkiva uzetog iz kožnog čvorića. Postoje i pretrage krvi na parazitska protutijela. Dijagnoza se obično postavlja kada se u stolici nađe komadić trakavice. Liječnik može pritisnuti ljepljivi dio celofanskog papirića na područje oko anusa, staviti papirić na predmetno stakalce i ispitati ga pod mikroskopom na jajašca parazita.

Jajašca parazita koji zaraze probavni sustav u pravilu se izlučuju stolicom. Za rutinsko otkrivanje potrebna je pretraga uzoraka stolice, najbolje 3, sakupljena svakog drugog dana ili 3 dana zaredom, jer izlučivanje može biti sporadično. Parazit u stadiju ciste nalazi se u tkivima i može se prikazati tehnikom kompjutorizirane tomografije ili magnetskom rezonancijom. 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika