OHK

Lijep pozdrav. Imam 30 godina, već par godina sam u stabilnoj vezi te sam se odlučila za korištenje oralne kontracepcije. Prije korištenja obavila sam pretrage krvi i lijek sam dobila na recept ljekara. Obzirom da ja kao korisnica OHK imam potencijalni faktor rizika od venske tromboze( u užoj obitelji nije bilo takve anamneze, moj nalaz testa koagulacije je bio uredu), moje pitanje glasi da li je dozvoljeno istodobno uzimanje suplemenata ribljeg ulja (omega 3 i omega 6 masnih kiselina u kapsulama) i OHK bez da se umanji njihovo kontracepcijsko dejstvo, a sa druge strane da li je smanjen antikoagulacijski učinak omega 3 i 6 na moj organizam. Suštinsko pitanje je da li na nekinačin tokom uzimnja OHK se može prevenirati venska tromboza. Hvala

2.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Osim dokazanog pozitivnog učinka na zdravlje srca, danas je dokumentiran i  utjecaj Omega-3 masnih kiselina na bolju funkciju mozga, smanjenje rizika za nastanak i razvoj karcinoma, djelovanje na smanjenje tlaka, poboljšanje funkcije žilnog epitela te pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje i raspoloženje. Ključna za ostvarenje svih spomenutih učinaka, svakako je pravilna prehrana s uravnoteženim unosom omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Takav odnos je dobar za srce žile, mozak, oči, psihičko zdravlje i imunitet. Jedan od najvažnijih koraka u poboljšanju zdravlja i kardio vaskularnog sustava je povratak u normalan balans između omega-6 i omega-3 masnoće tako da smanjimo konzumaciju žitarica, margarina, biljnih ulja i proizvoda baziranih na ovim sastojcima, povećamo konzumaciju omega-3 kroz ribu i meso životinja iz ekološkog uzgoja.

Unatoč svom pouzdanom kontracepcijskom djelovanju, oralna kontracepcijska sredstva mogu prouzročiti nuspojave uključujući opstrukciju krvnih žila u nogama i plućima putem ugrušaka te u izuzetnim slučajevima izazvati i vensku trombozu. Različite kombinirane pilule pokazuju različit rizik od venske tromboze. Procjena ovih različitih sklonosti može imati važnu ulogu u odabiru najsigurnije pilule na početku korištenja. Cochrane sustavnim pregledom, na temelju 25 studija, utvrđeno je da su kombinirani oralni kontraceptivi koji sadrže veće doze estrogena (>30 ug) s levonorgestrelom (progestagen) ili sadrže ciproteron acetat ili drospirenon kao progestagen povezani s većim rizikom od venske tromboze naspram oralne kontracepcijske pilule s 30 ug estrogena i levonorgestrela kao progestagena. Sve kombinirane monofazne oralne kontracepcijske pilule imaju istu učinkovitost, sprječavanje neželjene trudnoće.

Omega-3 masne kiseline zaustavljaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške. Moguće objašnjenje leži u tome da oštećenja na zidovima krvnih žila, koja rezultiraju upalnim procesom, predstavljaju početak stvaranja naslaga u žilama, u kojima se, zbog viška omega-6 masnoće, krv počinje zgrušavati te nastaje ugrušak koji dovodi do začepljenja žila. Mnogi znanstvenici širom svijeta povezuju neravnotežu izmedju unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina sa tipičnim upalnim bolestima i oslabljenim imunitetom. Stoga, uzimanje suplemenata omega-3 i omega-6 masnih kiselina predstavalja nečin prevencije zdravlja u cjelini, a uzimanje odgovarajuće doze i kombinacije treba uskladiti s navikama u prehrani kako bi se postigao optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Nastanak venske tromboze ima ishodište u više faktora. Veliku ulogu ima pozitivna obiteljska anamneza (što kod vas nije slučaj), životne navike, sjedilački način života, umjerena tjelesna aktivnost, odgovarajuća prehrana i drugo. Ciljanom prevencijom sprečavanja nastanka venske tromboze možemo smatrati samo lijekove koji imaju antiagregacijski, odnosno antitrombocitni učinak. U slučaju pojave simptoma koji bi ukazivali na poremećaj venske cirkulacije, uzimanje oralne kontracepcije možete zamijeniti nekom drugom učinkovitom metodom sprečavanja začeća. Ukoliko primijetite smetnje venske cirkulacije koje se mogu manifestirati promjenama na potkoljenicama ili pojavom boli u potkoljenicama, potražite savjet flebologa ili vaskularnog kirurga.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika