Ortopedija

Poštovanje,imala sam prometnu nesreću u kojoj sam koljeno oštetila. Išla sam na magnetnu rezonancu međutim ne razumijem značenje nalaza. Navest ću par stvari koje mi pišu pa Vas jako molim da mi to obrazložite. Treba li operacija,dali je sta puklo i slično. Molim Vas odgovor. Evo natuknice iz nalaza :
• intra i periligamentozni edem i rupturu u razini proksimalnog dijela prednjeg kriznog ligamenta.
• intra i periligamentozni edem i parcijalnu rupturu medijalnog kolateralnog ligamenta.
• intra i periligamentozni edem (distenzija) stražnjeg dijela medijalnog retinakuluma.
• manja intrasupstancijalna ruptura stražnjeg roga lateralnog meniskusa.
•znaci manjeg zglobnog izljeva i diskretni znaci hoffitisa.
•peritendinozni izljev oko tetive M.popliteusa.
•znaci koštane kontuzije i koštanog edema femoralnih i tibijalnih kondila.
•znaci intersticijskog edema i intersticijske hemoragije u subktualnim strukturama koljena te uz fascije m.vastus lateeralis i medijalis,m.biceps femoris i m.gastroknemijusa.
Eto to je to,pa Vas zaista molim da mi pomognete!
Unaprijed Vam se zahvaljujem,
S poštovanjem,
Ana-Maria

6.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Prednji križni ligament je najčešće podložan rupturama. Prednji križni ligament od presudne je važnosti za stabilnost zgloba koljena i stoga, u slučaju da je rastrgan, najčešće je neminovno podvrgavanje kirurškom zahvatu. Najčešći simptomi ove ozljede su osjećaj oduzimanja vlastite noge, kojeg prati bol i oteklina u koljenu. Ponekad ruptura prednjeg križnog ligamenta ne zahtijeva kirurško liječenje, međutim ukoliko se ozljeda ne rehabilitira, može izazvati daljnje štete. Opisuje se i ruptura medijalnog kolateralnog ligamenta.

Meniskusi rasterećuju zglob koljena povećavajući površinu opterećenja tako da nadopunjuju prostor između dva okrugla zglobna tijela. Stabiliziraju ga i pomažu boljoj prehrani zglobne hrskavice. Liječenje rupture meniska se sastoji u artroskopskoj meniscektomiji ili šivanju meniska. Meniscektomija je najčešća metoda liječenja. Kroz mali otvor uvodi se artroskop s jedne strane i posebno dizajniran instrument s druge strane i poštedno se izvlači oštećeni dio meniska. Svakako je potrebno očuvati što veći dio meniska budući da menisk ima važnu ulogu u funkciji koljena.

U nalazu se također opisuju: otekline, odnosno uvećanja zglobnih tijela (edem, distenzija), izljev (nakupljanje tekućine koja  može biti različitog sadržaja), koštana kontuzija (ozljeda kao posljedica udarca u kost), izljevi oko tetiva, hemoragija (znaci krvarenja) u supkutanim (potkožnim) strukturama koljena kao i u strukturama nekih mišića čije tetive se hvataju na zglob koljena.

Diskretni znaci hofitisa upućuju na oštećenje koljena koje posebno pogađa lokaliziranu masnoću iza patele.  Ovo stanje se obično manifestira bolom u prednjem dijelu koljena, dovodi do povećanja obujma koljena i uzrokuje ograničenje u pokretljivosti koljena. 

Zglob kojena je najsloženiji zglob u našem tijelu i sastoji se od različitih zbobnih struktura koje omogućavaju složene pokrete u ovom zglobu. Obratite se za savjet i daljnje liječenje specijalistu ortopedu koji će procijeniti eventualnu potrebu za kirurškim ili konzervativnim liječenjem te preporučiti postupke rehabilitacije koje treba provoditi pod stručnim nadzorom fizioterapeuta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika