Pluća

Pozdrav, mjesec dana živimo u stanu s nedovršenim dimnjakom oko peći, odnosno vidi se staklena vuna na plafonu. Čitala sam da je opasna za zdravlje u smislu malih čestica koje ne vidimo, a udišemo itd.. Prestravljena sam – koliko smo štete napravili boraveći u tom prostoru mjesec dana, riječ je o dnevnom boravku i svi smo svakodnevno više sati u istom, a i stan je open space i koristimo klimu pa vjerojatno zrak ide svuda.

22.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Sva vlakna odgovarajućih dimenzija (određene duljine i određenog promjera) mogu dospjeti u ljudski organizam i na taj se način štetno odraziti na naše zdravlje. Važna preventivna mjera za eliminiranje bilo kakve opasnosti prije svega je pravilno i stručno rukovanje ovim materijalom. Za razliku od vlakana azbesta koja tijekom obrade postaju sve tanja i tanja, a time naravno i opasna za naše zdravlje, vlakna kamene i staklene vune lome se i tako postaju sve manja i manja. Istovremeno promjer im ostaje nepromijenjen, a budući da se vlakna sve više smanjuju po dužini, ona u jednom trenutku mogu dosegnuti dužinu koja se može usporediti s česticama bilo koje druge prašine. Čim se vlakna uklone iz pluća ili se razlože na sasvim sitne komadiće (nisu više vlakna) prestaje opasnost od pojave raka u plućima. Vlakna mineralne vune posjeduju neznatnu postojanost (brzo se razlažu). Ispitivanja biopostojanosti (biološke perzistentnosti) nedvojbeno pokazuju da se vlakna danas proizvedene staklene i mineralne vune biološki razlažu već nakon 40 dana. Vlakna kamene i staklene vune koje su se ranije proizvodile trebale su oko nekoliko stotina dana za potpunu razgradnju. Za usporedbu: vlakna plavog azbesta podložna su biološkoj razgradnji tek nakon više od 100 godina. Međunarodna organizacija za istraživanje raka ili IARC (engl. the International Agency for Research on Cancer) je objavila rezultate istraživanja kancerogenosti mineralne vune u listopadu 2002. Prema njihovom istraživanju jedino vatrostalna keramička vlakna, koja se koriste kao toplinska izolacija visokih temperatura na visokim pećima, spada u grupu 2B ili se sumnja u kancerogenost za ljude. S druge strane, uobičajene tržišne mineralne vune (kamena vuna, staklena vuna i mineralna vuna dobivena od šljake visokih peći) spadaju u grupu 3 ili ne smatraju se kancerogenim za ljude.

Završite što prije s izolacijskim radovima kako biste izbjegli daljnje izlaganje ovom materijalu. U slučaju pojave bilo kakvih tegoba dišnog suatava, potražite savjet kod svog obiteljskog liječnika. Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika