Preventivno zračenje glave

Poštovana dr Irena, koja mi je odgovorila na prvo pitanje vezano za suprugovu dijagnozu sitnostaničnog karcinoma bronha, moje pitanje nije bilo o samom karcinomu i načninu njegovog širenja/ liječenja, o tome nažalost znam.

Moje pitanje je bilo kako i da li zračenje cijele glave ima utjecaj/ posljedice na moždane funkcije?

Molim Vas konkretan odgovor na konkretno pitanje!

Hvala!

4.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

Preventivno zračenje mozga kod pacijenta s tipom SCLC karcinoma bronha provodi se na temelju spoznaje da se ovaj tip maligne bolesti često širi u mozak. Ponekad ljudi sa SCLC dobro reagiraju na zračenje glave u slučaju da u mozgu postoje mikrometastaze koje se još ne mogu detektirati na CT-u ili MR mozga ili nisu dale simptoma. Zračenje mozga može dovesti do problema s kratkotrajnom memorijom, umora, mučnine i drugih nuspojava koje se mogu javiti kada se primjenjuje radioterapija.

Općenito radioterapija može imati neugodne nuspojave, uključujući i umor i nedostatak energije. Smanjen broj bijelih krvnih stanica što dovodi do povećanja osjetljivosti zračene osobe na infekcije, nizak broj krvnih pločica što dovodi do smanjenja sposobnosti zgrušavanja krvi i rezultira povećanom sklonosti krvarenju te smanjenje crvenih krvnih stanica što dovodi do razvoja anemije relativno često se vide kao nuspojava zračenja. Ako su probavni organi izloženi zračenju, pacijent može imati mučninu, povraćanje i proljev. Radioterapija može iritirati kožu u području koje se tretira, ali ta se iritacija povlači brzo nakon svršetka zračenja.

SCLC je najagresivniji od svih tipova raka pluća, međutim, SCLC je istovremeno vrsta raka pluća najviše osjetljiva na zračenje i kemoterapiju. Posavjetujte se sa specijalistom koji provodi liječenje vašeg supruga o svim raspoloživim terapijskim opcijama. Na temelju općeg zdravstvenog stanja, dobi, kao i drugih mogućih udruženih rizika koje je liječnik ustanovio kod vašeg supruga, konkretnije će se moći definirati eventualni rizik od nuspojava na predložeo zračenje glave te procijeniti moguća korist u liječenju i prognozi bolesti.

Najljepše vas pozdravljam i želim sve najbolje!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika