Probava

Postovani!! Rodila sam 16.09. ove godine prirodnim putem. Od djetinstva imam problema sa stolicom odnosno zatvorom. To mi se u trudnoci malo stabiliziralo i sada nakon poroda nisam imala stolicu po 4 dana. Mislim da su mi se pojavili i hemeroidi koji nisu jako izrazeni i ne bole no prilikom obavljanja nuzde mi se pojavila svijetla krv koja me jako uplasila. Nakon toga krvi vise nije bilo ali ima tri dana da me boli cijela utroba tako da ne znam jesu u pitanju crijeva ili zeludac i neprestano mi glasno krulji po utrobi i imam vjetrove. Bol je skroz prisitna. Bas sam uplasena i mucim se a dojim bebu.

14.12.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tvrda stolica nakon poroda se može javiti kao posljedica hormonalnih promjena. Problemi se mogu javiti odmah nakon poroda, ali i tjednima nakon poroda. Smetnje uglavnom spontano nestaju nakon kraćeg perioda, a liječnika bi bilo dobro posjetiti ako probavne smetnje traju duže od dva tjedna i ako uzrokuju druge probleme: opću slabost, nagli gubitak na težini, manjak mlijeka, dehidraciju i slično. Neki od mogućih uzroka zatvora stolice su sljedeći:

– povišena želučana kiselina (žgaravica) može se ublažiti lijekovima (potrebno je posavjetovati se s liječnikom zbog toga što dojite) i lako probavljivom prehranom

– žučni kamenci (obično se manifestiraju kao bol u području jetre) 

– Sindrom iritabilnog crijeva – nakon poroda kod nekih se žena javlja blaži oblik Sindroma iritabilnog crijeva koji nastaje zbog hormonalnih i drugih promjena u tijelu, promjena u prehrani te povišene razine stresa. Ovaj se sindrom najčešće liječi kontroliranom prehranom pri čemu se savjetuje: smanjiti unos mliječnih proizvoda, smanjiti unos rafiniranih šećera, piti čaj od mente i džumbira, jesti lakoprobavljivu hranu, izbjegavati namirnice koje izazivaju nadutost (grah, grašak i sl.). Ukoliko se situacija ne poboljšava i nadutost ne smanjuje, svakako treba posjetiti gastroenterologa

– Zatvor usljed usporavanja probavnog sustava  i privremeni gubitak mišićnog tonusa na području trbuha nakon poroda

– Otežano “tiskanje” može biti posljedica hemeroida, pa i to može izazvati otežano pražnjenje crijeva. U slučaju zatvora, potrebno je piti puno tekućine, jesti laganu hranu i hranu bogatu cjelovitim žitaricama.

 

 

Ali se može i dogoditi zbog straha od tiskanja radi boli u području međice. Isto tako sam porod može usporiti prolaz hrane kroz crijeva i tako izazvati nadutost ili zatvor. Neugodni plinovi i hemeroidi također su mogući nakon poroda.Većina žena stolicu nakon poroda obavlja s dosta teškoća. Crijeva su još lijena i čitavo to područje umrtvio je pritisak glavice na debelo crijevo. Važno je unositi mnogo tekućine i hranu bogatu vlaknima, kao što su voće i povrće i žitarice. Stolica bi se trebala pojaviti kroz 2 do 3 dana, a u slučaju izostanka stolice koriste se tablete za pojačan rad crijeva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika