problem sa sinusima

Poštovani,molim da mi pojasnite dijagnozu pregleda RTG PNŠ sinusa. Nalaz ukljonjen zbog privatnosti, op. admina.PS.što je superpozicija?hvala

30.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Rtg snimanje je metoda kod koje se X-zrake, proizvedene u Rtg cijevi, usmjeravaju kroz tijelo pacijenta ( u ovom slučaju glavu). Zrake se dijelom resorbiraju u tijelu (deblji dijelovi i gušća tkiva više), a dio koji je prošao se registrira na Rtg filmu. Zbog toga može doći do superpozicije, odnosno umetanja ili postavljanja jednog organa ili tkiva ispred drugog, zbog čega se ne mogu uvijek dovoljno precizno analizirati dobivene snimke. Rtg se može snimati u jednoj  ili više projekcija. Na navedenoj snimci Rtg-a treba razjasniti još neke detalje, što se može postići kompjutoriziranom tomografijom (CT), koja je bitno preciznija pretraga od Rtg-a. Kako bi se točno razjasnilo stanje paranazalnih sinusa, potrebno je snimiti glavu tehnikom višeslojne kompjutorske tomografije (MSCT), pri čemu se mogu načiniti i dodatni presjeci kroz sinuse te će se tako dobiti pouzdani pokazatelj stanja sinusa.

Između ostaloga, na navedenom Rtg-u sinusa prikazuje se zasjenjenje sinusa što upućuje da je sluznica sinusa upaljena i zadebljana te se mogu javiti simptomi kao što su glavobolja, bol u području lica, začepljenost nosa, vrućica i osjećaj napunjenosti u licu. Sinusitis se liječi antibioticima uz inhalacije i ispiranje nosa. Možete si i sami pomoći primijenom kapi za nos ili sprejeva koji sprečavaju prekomjerno lučenje nosnog sekreta. Time ćete pročistiti nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i spriječiti njezinu upalu. Te lijekove ne treba primjenjivati duže od tri do pet dana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika