Problem stolice

Postovani,imam 18 godina,u posljednje dvije tri godine imam veliki problem,naime ovako,kada ustanem ranije u periodu od 6-8 imam problema sa stolicom,imam grceve,proliv,ponekad i bolove,stolica je vecinom rijetka,,ali ukoliko spavam duze i ustanem cca 9 ili pola 9 niti jedan od tih simptoma ne postoji,dakle uopste tada nemam potrebu da idem u toalet,niti osjecam bilo kakve probleme.Molio bih Vas ako imate savjet za ovaj moj problem,kako da rijesim i sta bi moglo biti u pitanju,jer ovo mi predstavlja ogroman psihicki teret, (s obzirom da mi se znalo desiti da na putu do skole moram hitno u toalet da ne mogu izdrzati ni 5 sekundi).

Nadam se da cete mi odgovoriti,s postovanjem,i unaprijed zahvalan.

7.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Skup simptoma u kojima dominira poremećaj u radu motorike cijele probavne cijevi uz promjene u ritmu stolice i bolove u trbuhu, a bez mogućnosti dokaza bilo koje poznate organske bolesti, zovemo sindrom iritabilnog crijeva. Uz poremećaje u radu crijeva, ne nalazimo nikakvih makro ili mikroskopskih promjena na crijevima, kao ni biokemijskih ili mikrobioloških abnormalnosti. Ključni poremećaj je u pokretljivosti crijeva. Kad se govori o uzrocima, spominju se mnogi čimbenici, od konstitucionalnih i psihosomatskih do hormonskih i drugih. Konstitucija se spominje kao mogući uzrok, jer se isti poremećaj često ponavlja u nekoliko generacija iste obitelji. Uvijek ostaje otvoreno pitanje nasljedne sklonosti, ali i moguće sličnosti u pripremi i vrsti hrane koja se konzumira. Stres povećava aktivnost crijeva uz spazme i učestale stolice, a kod depresije javljaju se sporost i lijenost crijeva uz usporene kontrakcije. Katkad je vrlo teško razlučiti koliko su anksioznost i napetost posljedica tegoba koje bolesnik ima s probavom, a koliko su probavne tegobe uzrokovane psihičkim stanjem bolesnika. Moderan način života i način prehrane (brza, konzervirana hrana, preosjetljivost na aditive, konzervanse ili druge sastojke hrane) vjerojatno jako utječu na pojavu bolesti. Katkad takvo stanje godinama smatramo funkcionalnim, da bismo kasnije ipak otkrili da je riječ o, primjerice, celijakiji odrasle osobe ili nepodnošenju mliječnog šećera (laktoze). Jaki grčevi crijeva, koji se ne kreću crijevom normalno, nego najčešće stoje na mjestu, karakteristika su tog stanja. Kod normalnih osoba u mirovanju crijevna se peristaltika smiruje i ima vrlo malo crijevne aktivnosti, a kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva nastavljaju se aktivnosti s nefunkcionalnim grčevima. Tipična je osjetljivost na dodir cijeloga debelog crijevo. Desno, u visini pupka, obično se pipa početni dio debelog crijeva ispunjen zrakom i tekućinom, oba zavoja debelog crijeva pod rebrenim lukovima su osjetljiva, a dio crijeva u lijevom donjem dijelu trbuha napet je i osjetljiv. Nakon nešto čvršćeg pritiska i masaže trbuha, osjetljivost i bol nestaju, što je vrlo karakteristično za ovo funkcionalno stanje, jer u slučaju organske bolesti (tumora, upale ili čira), tegobe se na pritisak pojačavaju.

Postoje i drugi mogući uzroci poremećaja stolice, a jedan od njih je i ulcerozni kolitis, što je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i puno čireva što osim grčeva, uzrokuje epizode krvavih sluzavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.  Ova bolest može započeti u bilo kojoj životnoj dobi ali najčešće od 15-30 godine života.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o mogićim modalitetima liječenja koje bi vam umanjile sadašnje tegobe. Moguće je da ste u životnom razdoblju koje pred vas postavlja veće zahtjeve ili kod vas stvara tjeskobu. Obratite veću pozornost na prehranu kako biste utvrdili eventualno nepodnošenje nekih namirnica što biste mogli primijetiti kroz simptome kao što su nadimanje, grčevi, vjetrovi i slično.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika