Reakcija na antibiotik

Poštovani,
Prije 2 dana sam otišla doktoru jer sam imala blažu prehladu i doktor mi je propisao antibiotik Augmentin i probiotik Linex.
Nakon što sam počela piti Augmentin (na svakih 12 sati) osjetila sam bolove u leđima i nogama kao da imam reumu koji i sad traju.
Da li smatrate da bih trebala prestati piti taj antibiotik ili ga zamijeniti drugim, jer se bolje osjećam što se tiče prehlade, tj. nemam temperaturu, drhtavicu i sl.?
Unaprijed hvala.

19.2.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ukoliko postoji indikacija za primjenu antibiotika, Vaš liječnik je ustanovio znakove bakterijske infekcije možda na osnovu samog kliničkog pregleda a možda je kod vas uzet i bris za bakteriološku dijagnostičku obradu. U svakom slučaju liječenje bakterijske infekcije treba provesti u cijelosti kako bi se izliječila infekcija u akutnom obliku. Što se tiče Vašeg komentara o tome je li uputno da prestanete uzimati terapiju, treba reći sljedeće: ukoliko se infekcija ne izliječi do kraja ili se antibiotik ne uzima u skladu s preporukama, postoji mogućnost razvoja novih ili otpornijih sojeva bakterija koje dospijevaju u naš okoliš putem naših izlučevina, predmeta kojma rukujemo ili direktnim kontaktom s drugim osobama. Na taj način potencijalno umanjujemo učinak ovih lijekova što može biti od životne važnosti za osobe kojima zdravlje a ponekad i život ovisi o primjeni antibiotika. Posljednjih godina nema mnogo novih znanstvenih iskoraka u tom smislu i zato moramo čuvati djelotvornost ovih antibiotika s kojima raspolažemo.
S druge strane simptomi koje ste osjetili i povezujete ih s početkom primjene antibiotika mogu ili ne moraju biti u međusobnoj vezi. Međutim, obaveza je svakog pacijenta, njegovog liječnika ili druge osobe koja ima saznaja o mogućoj nuspojavi n alijek ili medicinski proizvod, da se ista prijavi Hrvatskoj agenciii za lijekove i medicinske proizvode, jer na taj način djelujemo u smislu sigurnije i djelotvornije primjene lijekova.
Stoga je nužno da se obratite svom liječniku iz razloga procjene o potrebi eventualnog nastavka terapije drugim lijekom, odnosno u svrhu evidentiranja nastalih simptoma koji mogu predstavljati neželjene pojave primjene lijeka.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika