RTG srca i pluća

Pozdrav,
zanima me mišljenje o ovom nalazu. Naime, četiri dana sam imao problema s disanje, teško bi udisao te bih imao kratkoću daha kao da ne mogu dovoljno kisika unijeti u jednom dahu. (nedostatak zraka) Nemam temperaturu, ne bole me prsa, ne čuju se nikakvi zvukovi, ukratko nemam nikakve druge simptome. Napravio sam RTG srca i pluća, nalaz je ovakav: “Na sumac.sn.torakalnih organa(PA iLP) ne nalazi se znakova svježih infiltrativnih ili akutnih zastojnih promjena.(ove rečenica mi nema smisla možda treba pisati “znakovi”)Gušći pl.crtež desno parakardijalno, peribronhitis?
Kupole ošita primjereno položene i svedene. FC sinusi slobodni, bez znakova pleuralnog izljeva. Sjena srca primjerene veličine i oblika. Hilusi vaskularno strukturirani. Muškarac sam i imam 22 godine. Za kraj doktorica opće mi je rekla da je ovo bronhitis te mi je prepisala antibiotike Makcin. Pijem ih tek 2 dana. I dalje je sve isto nema nikakvog napredka, jedino što sam se navikao već na takvo disanje. Zanima me što bi to moglo biti i je li bronhitis u pitanju. Takoder alergican sam na ambroziju no zadnje dvije godine nisam imao pretjeranih problema kada dode sezona alergije, nisam ni pio tablete te sam sve normalno obavljao bez ikakvih tekoba.

22.5.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovani,

niste naveli da li ste napravili i krvne pretrage. U ovom slučaju bi uz rtg pluća trebalo napraviti i kompletnu krvnu sliku, diferencijalnu krvnu sliku i neki od upalnih parametara te nakon nalaza donijeti odluku o eventualnoj terapiji. Nadam se da su simptomi nestali.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika