Slabost/Valovi vrucine

Poštovani,

Muškarac sam, star 22 godine,prije otprilke mjesec dana završio sam na hitnoj nakon kupanja u toplicama jer me uhvatila sunčanica…nakon toga dana ja se nikako nemogu oporaviti do kraja…često osjecam totalnu slabost i cijelo tijelo mi gori…ponekad mi srce počne jako kucati bez opravdanog razloga…jedino mi pomaze kad legnem u mracnu sobu…od toga dana sam vec nekoliko puta završio na hitnoj i ništa nisu mogli pronaci…krvna slika mi je super…ekg srce radi dobro…tlak normalan…bio sam kod specijalista endokrinologa radi štitnjače i nakon krvne slike uspostavilo se da su svi hormoni uredu, unutar intervala…svaki doktor kod kojeg sam bio mi uvijek kaze klonite se sunca i pijte puno vode…ja to i radim vec kojih mjesec dana također jedem puno svježeg voca i povrca…pio sam i rehidromix praškove…ali nikako da se potpuno oporavim od tog incidenta prošlo je vec mjesec dana..možete li mi dati neki savjet ili mi preporuciti neke dodatne pretrage…te me zanima prema Vašem iskustvu s pacijentima koji su oboljeli od suncanice ili slicne bolesti..koliko je trajao njihov oporavak?
Unaprijed hvala

27.7.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može potrajati i danima, osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje, šum u ušima, te razdražljivost. Osoba se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnoj okolini. Oporavak obično traje između 24 i 48 sati, ovisno o težini slučaja. Za brži oporavak potrebno je piti što više tekućine. Posljedice se mogu osjećati još i godinama nakon udara sunčanice.

Sunčanicu možete izbjeći ako upotrebljavate dobru zaštitu za glavu. Nabavite prozračni slamnati šešir širokog oboda koji će vas štititi od direktnog utjecaja sunca. Ako na suncu boravite duže vremena (na primjer za poljskih radova ili na jedrilici) redovito rashlađujete kosu, glavu i potiljak vodom. Pijte puno hladne tekućine kako biste rashladili tijelo iznutra – i odmarajte se dovoljno. Eterična ulja mogu pomoći, najdjelotvornije ulje protiv sunčanice je eterično ulje lavande. Razblažite ga baznim uljem kao što je bademovo, sezamovo ili jojobino. Tako razblaženo ulje nježno utrljajte u dlanove, tabane i na prsa. Alternativno, pomiješajte lavandino ulje i aloe veru. Iskoristite rashlađujući učinak ove smjese i nanesite je na ista mjesta kao i razblaženo ulje lavande – dlanove, tabane i prsa. Srdačan pozdrav!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika