TROVANJE BENZENOM

Poštovani,
molim Vas za pomoć. Na ovaj produženi vikend kolega i ja smo došli na “ludu” ideju sintetiziranja BENZENA u mojem vlastitom dvorištu. Nisam se nadao da ću prilikom postupka udahnuti malo(10-tak plitkih udisaja) benzenskih para. Sada kada je prošlo 4 dana od tog događaja osjećam se malo više umorno nego inače(ne znam je li povezano) i nemam druge tegobe. S obzirom na to da shvaćam da je benzen iznimno kancerogen, moje je pitanje Vama: u kolikoj sam ja velikoj opasnosti i postoji li simptomi koje kada prepoznam trebam potražiti liječničku pomoć?
Unaprijed hvala na odgovoru!

6.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Benzen može uzrokovati akutne i kronične učinke. Kod akutnog trovanja dolazi do pospanosti, vrtoglavice, glavobolje, zamagljenog vida, poremećaja rada srca, oštećenja jetre i bubrega, mučnine i nesvjestice zbog depresije središnjeg živčanog sustava. Prije pojave simptoma može se pojaviti razdoblje veselog raspoloženja. Pare i tekućina benzena nadražuju oči, a udisanje para koncentracije 2 % u razdoblju 5-10 minuta izaziva smrt. Akutna trovanja benzenom su rijetka i događaju se slučajno. Liječenje se sastoji prvenstveno u uklanjanju sa mjesta izloženosti benzenu u obliku tekućine ili para. U slučajevima lake i srednje teške intoksikacije, promjene su reverzibilne.

Aromatski ugljikovodici su vrlo rašireni spojevi koji se upotrebljavaju u skoro svim industrijama, nalaze se svugdje oko nas i svakodnevno smo u dodiru s njima. Suvremeni način života nam ne dopušta da potpuno izbjegnemo njihov negativni utjecaj, a pogotovo život u većim gradovima u kojima ima puno industrije, ispušnih plinova motornih vozila i ostalih negativnih utjecaja. Mjerenja u većim gradovima pokazuju povećane koncentracije aromatskih ugljikovodika benzo-a-pirena čak i 10–12 puta više nego u ruralnim područjima, selima i manjim gradovima. S obzirom da znamo gdje se oni nalaze, postoje načini na koje se njihov unos u organizam može smanjiti te kontrolirati. Zbog njihove štetnosti na zdravlje trebalo bi izbjegavati jela s roštilja na drveni ugljen u kojima ima i do 20 puta više negativnih aromatskih ugljikovodika nego u kuhanim i prženim jelima te izbjegavati pušenje i udisanje dima cigareta.

Kronično izlaganje i relativno malim količinama benzena dovodi do glavobolje, gubitka apetita, umora, pospanosti, nervoze, psiholoških smetnji te bolesti krvnog sustava (oštećenje koštane srži, anemija, leukemija). Kronična trovanja su najčešće profesionalna trovanja, a osobito su izloženi radnici u tvornici guma. Kronično trovanje razvija se postepeno pri dugotrajnom kontaktu sa subtoksičnim koncentracijama benzena. Kronično trovanje odlikuje dug latentni period, te se simptomi mogu javiti čak godinama poslije prekida ekspozicije. Provokativni faktor obično predstavlja pojava neke druge bolesti, graviditet, infekcija, poremećaj ishrane i sl. Oštećenja hematopoetskog sustava dominiraju kliničkom slikom i dovode do niza poremećaja karakterističnih za ovu intoksikaciju, a karakteristični su još i dermatološki, neurološki, gastrointestinalni i kardiovaskularni simptomi. Učestali doticaj kože s benzenom izaziva sušenje, upalu, dermatitis kao i pojavu plikova. Povećane koncentracije benzena imaju kancerogeni učinak i genotoksični utjecaj na ljudsko tijelo.

Kod vas je po svemu sudeći došlo do kratkotrajne akcidentalne ekspozicije parama benzena za koju nije vjerojatno da će ostaviti ozbiljnije niti trajnije posljedice na zdravlje. Ukoliko imate kakvih nedoumica ili ste zabrinuti  zbog zdravlja, obratite se svom liječniku koji će procijeniti eventualnu potrebu za nekom od laboratorijskih testova krvi, kao što su: SE, krvna slika, broj trombocita, BPE, RTC, vrijeme krvarenja, vrijeme koagulacije, vrijeme retrakcije koaguluma, određivanje željeza, protrombinskog kompleksa, funkcionalnih proba jetre, cjelokupan pregled urina. Za drugo mišljenje možete se javiti specijalistima kliničkih bolnica na odjelima za kliničku farmakologiju i toksikologiju. U slučaju hitnih kriznih situacija, postoji dežurni telefon pri Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping, koji je na raspolaganju od 0 do 24 sata.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika