Trtica

Poštovani
Kako da znam da bolovi koje imam u trticnoj kosti vec duze vrijeme da nije to tumor? Bojim se. Jer nigdje se nisam udarila a boli me. Boli me najvise dok sjedim..

21.10.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Naziv kokcigodinija znači bol u području trtične kosti (os coccygis; kokcigis). Zbog intolerancije sjedenja kokcigodinija može značajno narušiti kvalitetu života. Kokcigealni poremećaji koji se mogu manifestirati kokcigodinijom jesu: ozljede (fraktura, subluksacija, luksacija), abnormalna pokretljivost (hipermobilnost, anteriorna i posteriorna subluksacija ili luksacija kokcigisa), degeneracija diska u sakrokokcigealnom (SK) i interkokcigealnim (IK) segmentima, kokcigealna spikula (koštana izraslina), osteomijelitis i tumori. Abnormalna pokretljivost kokcigisa, koja se može vidjeti na dinamičkom rendgenogramu (lateralne slike kokcigisa u stojećem i sjedećem položaju), najčešći je patološki nalaz u bolesnika s kokcigodinijom (70% bolesnika). Ona može biti posljedica ozljede te kroničnoga statičkog i dinamičkog preopterećenja kokcigisa (pretilost, prolongirano sjedenje, biciklizam, veslanje, jahanje i dr.). Kokcigealno podrijetlo boli može se potvrditi injekcijama lokalnog anestetika u strukture koje mogu biti izvorište boli (SK disk, prvi IK disk, Waltherov ganglij, mišićna hvatišta oko vrška kokcigisa i dr.). Ekstrakokcigealni poremećaji koji se mogu manifestirati kokcigodinijom jesu: pilonidalna cista, perianalni apsces, hemoroidi, bolesti zdjeličnih organa te poremećaji lumbosakralne kralježnice, sakroilijakalnih zglobova, mišića piriformisa i sakruma. U oko 30% bolesnika s kokcigodinijom ne može se otkriti uzrok boli (idiopatska kokcigodinija). Terapija kokcigodinije može biti konzervativna i kirurška (parcijalna ili totalna kokcigektomija). Konzervativna terapija uključuje: mirovanje, medikamentnu terapiju, akupunkturu, jastuk za bolnu trticu, fizikalnu terapiju, manualnu terapiju (masaža i istezanje mišića podizača čmara; mobilizacija kokcigisa) i terapijske intervencije (injekcije lokalnog anestetika i kortikosteroida u bolne strukture; radiofrekventna ablacija kokcigealnih diskova i Waltherova ganglija). Primjenom različitih modaliteta konzervativne terapije, u većine bolesnika s kokcigodinijom postižu se zadovoljavajući rezultati. Kokcigektomija je indicirana u refrakternim slučajevima, ponajprije u bolesnika s abnormalnom pokretljivošću kokcigisa i spikulama koji najbolje reagiraju na kirurški tretman. (Preuzeto iz: Liječ Vjesn 2012;134:49–55.)

Više o ovom bolnom sindromu možete pročitati u članku koji je citiran. Ukoliko vaše tegobe budu potrajale, potražite savjet kod svog liječnika.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika