Tumacenje nalaza

Imam 31 god majka 4 djece visoka 160 i 48 kg.u zadnje vrijeme cesto sam umorna imam ponekad pritisak u grudnom kosu slabije se osjecam.Uglavnom osjetim da nesto ne valja.Krvni nalaz;
uklonjen zbog očuvanja privatnosti, op. admina.
Zanima me dal je mozda stitnjaca?Hvala

18.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Klonulost i umor, osobito ako su povezani s osjećajem dugotrajnog teškog disanja, mogu upozoriti i na plućne bolesti, koje se javljaju i kao posljedica oslabljenog imuniteta potenciranog opterećenom psihom. Osoba je bezvoljna i depresivna, a okidač za to su i česte promjene vremena u proljeće. Činjenica je da premor poslom, stresne situacije, nezadovoljstvo, frustracije, osjećaj nepravde, razna trpljenja mogu izazvati psihičku napetost, koja pritišće tijelo i ono postaje sve umornije. Prevelika količina stresa okidač je i za brojne bolesti, zato liječnici i psiholozi preporučuju usporeniji hod kroz život, kako bismo sačuvali zdravlje. Pod utjecajem nepovoljnih faktora (fizičkih, psihičkih, emocionalnih, duševnih), u našem tijelu događaju se kemijske reakcije koje mogu prouzročiti otvaranje crijevne sluznice (tzv. propusnost crijeva) i propadanje zdrave bakterijske flore. Uvođenjem puno zelenog lisnatog povrća i biljnih ulja u prehranu, ojačat ćete crijevnu sluznicu, a u tome nam pomoći i probiotici koje ćete naći u fermenitarnim namirnicama poput kefira i kiselog zelja.

Nalazi koje prikazujete ne upućuju na poremećaj rada štitnjače, a ako ste inače fizički zdravi, umor je vjerojatno posljedica nagomilagonog stresa. Kada se tijelo samo ne može izboriti s povećanim pritiskom, počinju se javljati različite reakcije na tijelu koje zovemo psihosomatske reakcije. Uzrok umora u proljeće može biti i nedostatak vitamina D, čemu će pomoći šetnja tijekom sunčanog dana. Sjedilački način života, zimska tromost umrtvi i umori tijelo. Zato počnite vježbati kako biste razbudili organizam i poboljšali unos kisika. Razne vrste meditacije, joga, vježbe disanja, samo su neke od metoda koje vam mogu pomoći u vraćanju tijela u ravnotežu. Važno je i dovoljno spavati, dovoljno vremena posvećivati sebi i svojim potrebama i slušati mudrost svojeg tijela, a ne tjerati ga preko granica izdržljivosti.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika