Visok C-reaktivni protein

Poštovani,

Imam 26 godina, od lijekova koristim Euthyrox 100 (za Hashimoto), Logest kontracepciju i Aimovig 70mg za migrene. Nisam pušač.

Krajem 3.mjeseca sam dobila blago povišenu temperaturu i počela sam kašljati. Testirana sam na Covid 19 – nalaz je bio negativan. Popila sam Klavax, budući da se nije smirilo Panatus forte, te kako sam i nakon toga kašljala te i dalje imala temperaturu išla sam na rtg pluća. Nalaz je pokazao bronhitis. Nakon toga sam popila Azitromicin i dobila ventolin. Kašalj je sada više manje u redu, međutim temperatura je i dalje do maximum 37,3. Važno je napomenuti da temperatura cijelo vrijeme nije prelazila 37,4, i varira tijekom dana, sama od sebe pada na 37 ili 36,8.
Međutim, kako je temperatura i dalje prisutna, radila sam krvnu sliku.
Leukociti, eritrociti, hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH, MCHC, RDW-KV, trombociti, MPV, neutrofilni granulociti, limfociti, monociti, eozinofilni granulociti, bazofilni granulociti, neutrofilni granulociti, limfociti, monociti, eozinofilni granulociti, bazofilni granulociti, glukoza, urea, kreatinin su svi uredni i u granicama referentnog intervala.
Jedino što je povišeno je C-reaktivni protein i to 8.7.
Zanima me imam li razloga za zabrinutost i što bi to povećanje moglo značiti, budući da sve što nalazim vezano za to je da može ukazivati na karcinom.

Hvala unaprijed na odgovoru!

8.5.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Vrijednost C reaktivnog proteina može biti višestruko povećana kod akutne upale. Značajni porast ovog markera također se može naći kod nekih drugih bolesti kao što su reumatske, autoimune, pa i maligne bolesti. Međutim, tada su znatno više od ovoga što vi ovdje navodite, osim toga, u takvim slučajevima c reaktivni protein nije jedini parametar koji je povišen, već takva stanja prate i neki dugi poremećaji funkcija kao i promjene nekih laboratorijskih vrijednosti. U vašem slučaju je najvažnije da izliječite upalu koja je prisutna već dulje vrijeme, a moguće je da se i radi o komplikacijama koje su uslijedile nakon vjerojatno inicijalne virusne upale. Na vaše zdravlje i raspoloženje poremećaj rada štitnjače može imati značajni utjecaj, stoga je vrlo važno da redovito provodite kontrole funkcije štitnjače i po potrebi korigirate dozu potrebnih lijekova. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika