VRTOGLAVICE

Pozdrav!
Mama mi je za vikend, prije par dana završila na hitnoj radi vrtoglavice i slabosti koju je osjećala cijeli dan. Nije mogla samostalno hodati koliko ju je zanosilo, nije bila neka blaga vrtoglavica. Izmjerili su joj tlak koji je bio 130 (inače ima niski ali valjda joj se od šoka i cijele situacije naglo povisio) pa su je poslali na neurologiju. Tamo je dobila infuziju i Normabel te su je pustili kući, uz upute da mora mirovati i piti Betaserc, Normabel 2×1 tbl još par dana i učiniti TCD vb sliva. U ponedjeljak smo išli kod njene doktorice koja joj je dala uputnicu za spomenuti pregled koji se čeka oko mjesec dana, a kod neurologa na očitanje nalaza 3 mj. S obzirom da ona ima 65 godina i te vrtoglavice su joj se nastavile, prestrašila sam se da nije nekakav ugrušak u pitanju ili suženje krvih žila i naručila je privatno na color dopler vratnih žila. Danas je obavila spomenuti pregled i sve je u redu, dobila je nalaz na kojem piše da je cirkulacija normalna i nema vidljivih anomalija. Nitko je nije uputio na daljnje pretrage, tako da praktički ispada da su vrtoglavice bile bez nekog naročitog razloga. Teško mi je u to povjerovati ali ne znam što drugo da radim, nitko nas nije uputio u ništa. Inače ima problema s vratnom kralježnicom i nedavno je završila s fizikalnom terapijom s tim da joj je što se toga tiče sve u redu i više ju ne boli. Molim vas, ako znate koji bi uzrok još mogao biti i kome da se obratimo ako se vrtoglavice nastave ili pogoršaju?

8.9.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Promjene na moždanim krvnim žilama (tzv. cerebralni vaskularni poremećaji) su česti uzrok nastajanja vrtoglavice. Ograničenje cirkulacije krvi kroz moždane arterije i posljedično slabiji protok krvi najčešće su posljedica više vrsta poremećaja koji sa životnom dobi dolaze sve više do izražaja. To su ateroskleroza (sužavanje lumena arterija), cervikalna spondiloza (degenerativna bolest cervikalnih – vratnih kralješaka, na kojima nastaju promjene koje mogu smetati protoku krvi kroz vratne arterije) te povrede vratne kralježnice. Zbog aterosklerotično suženih krvnih žila u vratu, u uvjetima slabijeg protoka krvi, često se događa da mozak privremeno ostane bez kisika, što se može očitovati vrtoglavicom. Color doppler vratnih žila nije pokazao značajnih suženja krvnih žila niti neki drugi patološki nalaz moždane cirkulacije. Ukoliko se pojave neki zabrinjavajući simptomi kao što su smetnje vida, govora, ravnoteže ili drugo što bi moglo akutno ugroziti zdravlje vaše majke, potražite odmah pomoć liječnika.

Tegobe vezane uz degenerativne promjene u području vertebralne arterije i pratećem vegetativnom živčanom spletu mogu se manifestirati bolnim vratnim sindromom koji objedinjuje više simptoma kao što su bol prisutna u stražnjem i gornjem dijelu vrata sa sijevanjem u sljepoočnice i prema čelu, otežanim pokretima, vrtoglavicom i mučninom uz povećanu napetost mišića. Kako bi  spriječili pojavljivanje boli i ostalih simptoma, potrebno je promijeniti i neke oblike ponašanja. Ukoliko se dugo sjedi i radi, treba napraviti kraće pauze s razgibavanjem, uskladiti visinu radne površine i stolca. Važnu ulogu ima i kvalitetan san i odmor; preporuča se spavati na umjereno tvrdom i elastičnom ležaju s valjkastim, čvrstim i elastičnim jastukom u bočnom ili leđnom položaju, izbjegavati spavanje na trbuhu. Naučene vježbe provoditi svaki dan 15-20 minuta, kako bi vratne mišiće održali dovoljno snažnima i ublažili brojne traume kojima je svakodnevno izložena vratna kralježnica. Lagana ali redovita tjelovježba po savjetu fizijatra može donijeti veliku dobrobit. 

Trajno nizak krvni tlak rijetko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja, tijelo se na njega prilagodilo te često ne uzrokuje simptome. Problem nastaje kod naglog pada tlaka kad mozak i drugi vitalni organi ostaju bez opskrbe i nemaju vremena za prilagodbu. U tom slučaju može nastati vrtoglavica, omaglice, slabost tijela, poremećaj vida pa i kratka nesvijest (sinkopa). Potrebno je pokušati utvrditi povezanost niskog tlaka s vrućinom, obrocima, ustajanjem, stresom, nekom drugom bolesti i slično.

Postoje i druga stanja koja mogu uzrokovati smanjeni krvni tlak i posljedično slabiji protok kroz moždane krvne žile. S tim u vezi treba eliminirati dijabetes, anemiju ili neki poremećaj srčane funkcije. U suradnji sa svojim liječnikom majka neka redovito prati svoje zdravlje. Ponekad male životne promjene dovode do značajnih poboljšanja općeg stanja pojedinca. Terapija koju majka uzima je simptomaske prirode i nije dugoročno rješenje. Svako dobro!

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika