Bol u preponi na desnoj strani kod žene

Lijep pozdrav. Problem je kod žene. Bolovi su u desnoj preponi. Išla je kod više doktora i nisu utvrdili šta je problem. Isključili su da je problem slepić i da nije kila. Nalazi krvi i urina su uredu. Osetljivo je na dodir i povremeno otiče i povlači se. Bol traje više od pola godine, ali sada je konstantna. Hvala unaprijed za odgovor.

30.4.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Bolna prepona može značiti bolan donji dio trbuha, bolan kuk, bolna međica, prenesena bol iz male zdjelice ili kralježnice. Bol iz kuka ne prenosi se u bokove već u preponu. Pritisak kralježnice na živac, koji vodi do područja prepona, može uzrokovati nepodnošljivu bol. Bolest kao što je osteoartritis, koji pogađa većinu ljudi od srednje dobi na više, također može biti uzrok bolova u preponama. Ova patologija dovodi do uništenja ili oštećenja zglobne hrskavice zglobova kuka. U tom slučaju, može se primijetiti bol, kako u preponi tako i u bedrima. U žena koje se profesionalno bave sportom ili obavljaju teže fizičke poslove, bol u desnom području prepona može ukazivati ​​na ozljede. U ovom slučaju, ne postoji samo bol, već i jaka oteklina pogođenog područja. U tom slučaju potrebno je mirovati, izbjegavati tjelesni napor na duže vrijeme kako bol ne bi postala kronična.

Glavni uzrok boli u preponi kod žena na desnoj strani ipak je kila. Rizična skupina uključuje pušače (zbog kašlja), osobe koje pate od zatvora, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Sumnja na kilu postavlja se na temelju simptoma kao što su izbočina i otekline na desnoj strani, jačanje boli, krv u stolici, povraćanje i vrtoglavica. Bol koja se pojačava i ne prestaje može zahtijevati i kiruršku intervenciju te u tom slučaju odmah potražite pomoć u hitnoj kirurškoj ambulanti.

Bolovi koji se šire do prepona žena također se mogu primijetiti u prisutnosti raznih zaraznih bolesti zdjelice. To uključuje upalu rektuma, maternice, druga ginekološka stanja itd. Akutna i iznenadna bol koja se proteže do lumbalne regije, genitalija i bedara može ukazivati ​​na bubrežnu bolest uzrokovanu postojanjem bubrežnih kamenaca. To može izazvati ne samo bolest mokraćnog sustava i bubrega, već i metabolički poremećaj. Ponekad bubrežne kolike može pratiti temperatura iznad 38 stupnjeva, povraćanje i ubrzani srčani rad. Urogenitalne infekcije također mogu potaknuti bol u desnoj strani ingvinalnog područja. Obično se može primijetiti prisutnost infekcije uz povećanje limfnih čvorova koji su upaljeni.

Stanje pacijentice iziskuje širu dijagnostičku obradu koja može uključivati laboratorijske pretrage kako bi se isključili metabolički poremećaji, pregled ortopeda i eventualna dodatna dijagnostika kralježnice i kukova, ginekološki pregled te ultrazvuk trbuha. Obratite se svom liječnikui koji će poduzeti potrebne korake. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika