Imam puno tegoba nakon što sam preboljela covid. Koje još pretrage moram napraviti da bi se osjećala bolje, da nisam anksiozna?

Poštovani,

molim Vas za pomoć oko daljnjih pretraga.

Naime, u posljednjih 6 mjeseci me muče sljedeće tegobe: letargija, izrazit umor, čudan vid, trnci u području obraza i čela, pucanje kapilara u očima, pojava vitiliga na licu, opadanje kose, gubitak koncentracije, usporenost, tupost, nespecifični bolovi u abdomenu, oteklina u području pupka (kao duguljasti mišić), učestalo podrigivanje zraka i imam osjećaj kao da mi je čitav trbuh pod nekim pritiskom, kao da trne. Anksioznost je postala moja svakodnevnica. Stolica je uredna, bez promjena. Imam 30 godina i preboljela sam Covid u 2. mjesecu ove godine. Nekoliko sam puta vadila kompletnu krvnu sliku jer se stanje ne mijenja, zbog čega odlazim na hitnu. Krvna slika je uredna, kao i ultrazvuk i rtg pluća i abdomena i ekg srca. Što se tiče “duguljastog mišića” u području pupka koja me posebno zabrinjava, doktor na hitnoj je rekao da su to crijeva te se moje stanje pripisuje anksioznosti i pripisuje mi antidepresiv i alprazolam te pretpostavlja kako imam gastritis. S obzirom da sam mlada i imam veliki strah od pogrešne dijagnoze, molim Vas, što iduće mogu obaviti od pretraga. Gastroskopiju i kolonoskopiju bih svakako obavila iako mi to nitko zasada nije preporučio što me čudi. Ne mogu ignorirati svoje stanje jer se ne mijenja i potpuno me promijenilo u anksioznog hipohondra.
Unaprijed se zahvaljujem.

3.11.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

konzultirajte se s internistom (uključujući i specijalistu za autoimune bolesti i možda ambulantu za postcovid) – kada učinite sve tražene pretrage, možete se uključiti u psihoterapijsko liječenje, no nemojte potom neko vrijeme započinjate novi krug pretrage jer na taj način teško je zaustaviti taj krug stalnih pregleda.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika