Nakon što sam uspješno uklonio tumor imam velikih problema sa snom. Možete li mi pomoći?

Dobar dan!

Postovani, trebam savjet,

Dakle, vec skoro dvije godine me prate vise ili svi simptomi koje cu Vam nabrojati..

A sve je pocelo nakon sto je moja 5 godisnja kcer spavala sa mnom u krevetu, te je ista dosla od bake koja je imala dijagnozu herpes zostera, koji joj se manifestirao u prijedelu vrata.

Te noci je kcer obilno izbacivala sekret iz oka, slican onome za vrijeme konjuktivitisa.. te sam joj ja to uredno kroz noc sve cistio. Iako sam doslovno cijelu noc spavao sa jednim okom otvorenim.. ona se ujutro probudila zatvorenih ociju, te sam sekret i dalje uklanjao. Vecer kasnije sam ja dobio simptome poput peckanja u ocim, pijeska, teskih kapaka te zujanju u usima. Isto se nastavljalo kako koju vecer, onda kada se tijelo umiri pred spavanje. Tjedan dana kasnije sam se kompletno osipao, osip je trajao skoro mjesec dana. Osipala se kcer, i skoro svi oko nas u kuci, netko vise, netko manje. Osim moje moje mame, nitko nije imao simptome poput mene. S time da je mami nakon toga ostecen vid, znatno na jednom od oka.

Danas, sigurno 18 mjeseci kasnije, ja imam kako koju noc, simptome poput.

Titranja svjetlosti kada zatvorim oci
Teski kapci
Zujanje u usima
Pritisak na bubnjice oba uha
Pritisak na sinuse
Tu i tamo me pecne oko, toliko da skocim iz kreveta.
Povremeno kroz sav ovaj period osjetim titranje misica.
Uz sve to san mi je ugrozen, vise nise niti zabrinut za svoje stanje.
Doktorica opce medicine me je lijepo saslusala i uputila na sljedece:
RTG sinusa (gdje je otkriven 15mm polip(dogodi se, cesto je, sve ok))
Bio sam kod neurologa (simptomi zvuce nepovezano(vjeruje da strahujem za zdravlje, citajte psiha, zbog povijesti bolesti)), te me je poslala na MR mozga, gdje su mi uocili takodjer nekakvu ucestalu tvorevinu koja je u granicama normale sto se tice promjera (15mm), iduci tjedan idem opet na kontrolu.

S obzirom na povijest bolesti, non hockin, koji je super prosao, kemo je sve dobro odradila.. s obzirom na to.. redovito obilazim hematologa i krvna slika je sasvim ok.

Nakon sto sam prebolio gore navedeni tumor, uzeo sam stvar u svoje ruke sto se tice zdrave ishrane, vaznosti fizicke aktivnosti i konzumacije vode.
Bitno je da znate, da gore navedeni simptomi su prisutni kada se tijelo umiri i sprema za san, pa dok ne padnem u san od silnog umora. Sluh i vid su mi hvala Bogu odlicni, apetit i stolica redovni.

S toga mi nije jasno, osim sto postoji mogucnost da sve umisljam kako kaze neurologica, i razumijem ju, sigurno da postoji neki oblik podsvjesnog straha nakon tumora.. ali mi nije jasno sta vise da radim, kako da normalno spavam?

Da li da odem na jos kakvu pretragu?

Unaprijed hvala na odgovoru!

3.11.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

opisujete anksiozne smetnje uz prisutne somatizacije. Ja bih to također povezala sa svim problemima zdravlja koje ste proživjeli. Ne bih rekla da Vam je potrebna neka nova pretraga već bih predložila uključivanje u psihoterapiju kako biste proradili proživljene strahove.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika