Pritisak u prsima, stezanje u grlu, trešnja ruku, nesanica simptomi su koji me prate već tri godine, što mi je?

Dobar dan
Moji simptomi su pucanje na najmanju stresnu situaciju, osjećaj da mi se grlo steže, pritisak u prsima, plitko disanje, nesanica, manjak energije i koncentracije, stalni osjećaj “kamena” u želudcu, nervoza, knedla u grlu, magla mozga….pri odredenim situacijama,najviše pri upoznavanju novih ljudi, ljudi do čijeg mi je mišljenja pogotovo stalo dogada se da se jako počnem crvenjeti u licu, tresu mi se ruke, ne znam spojiti jednu smislenu rečenicu. Sve je to počelo jako utjecati na moj privatni i poslovni život.
Počelo je sve prije tri godine nakon razvoda zbog obiteljskog nasilja. Shvaćam da su svi ti simptomi posljedica toga ali se ne smanjuju već suprotno.
Doktorica opće prakse mi je preporučila helex od 5 mg po potrebi..pomogne zaista u kriznim trenutcima i kod nesanice ali smatram da nije ni to dugorocno riješenje. Posjete psihologu si ne mogu priuštiti.

Molim za savjet.

Lp

17.9.2021

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

lijepo ste opisali simptome anksioznosti koji se pogoršavaju u određenim situacijama, posebno kada osjećate da se možda izlažete pred drugim, Vama važnim ljudima. U liječenju anksioznosti, posebice one dugotrajnije primjenjuju se antidepresivi koji imaju anksiolitičko djelovanje. Psihoterapija je važna u liječenju ovih simptoma. Svakako bih predložila pregled kod psihijatra koji će Vam detaljnije predložiti mogućnosti liječenja, a budući da je to na uputnicu, nećete imati financijskih izdataka.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika