PTSP i teška depresija – trebam li mijenjati liječnika?

Poštovani,
ponovno šaljem upit za savjet jer je moje prijašnje pitanje. Trebam objektivan savjet.

Kao dijete sam bila seksualno zlostavljana od strane pedofila, sa 17. god. to rekla psihijatru. Prvi puta kada mu to rekla samo je skolutao očima i rekao neka to zaboravim, da ako prijavim da će mi se roditelji još više svađati, da ću tome čovjeku uništiti život, da me taj čovjek gledao kao ženu itd…ugl. bila je to vrlo loša Psihot.
Godinama kasnije se nisam liječila više psih. sve do sada. Imam 31. god. I podnijela sam prijavu te je slučaj na DORH-u.
Sada se liječim kod sina tog liječnika. Imam dg. PTSP i teška depr.
Mene muči tijek psihoterapije kod novog liječnika. Inače je jako empatičan, posvećen pacijentima itd…no ja ga mrzim jer sam zamrzila prvog liječnika i sama imam neki afinitet prema psihijatrima. Zbog lošeg iskustva. Smatram da je taj doktor izrod prvog liječnika i sve loše vežem na njega. I svaki izrod te generacije smatram lošim. Samoljublje, bahatost, pun sebe, arogantnost, pacijenti su psihički slučajevi-tko će im vjerovati, propaliteti, bitna je bila samo privat praksa-lova itd… (kod prvog liječnika). Ne mogu ga probaviti jednostavno i ne znam da li je u redu dalje kod njega nastaviti liječenje. Također s njim nemam pomaka. Koliko god se on trudio i koliko god bio načitan, pametan on sa mnom pomaka nema. Također me niti shvaća ozbiljno oko suicidalnih misli (ginekolog me ozbiljnije shvatio i poslao u Zg psihologu).
Da li bi po Vašem mišljenju trebala mijenjati liječnika?.
Lp,

7.6.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

kako ste napomenuli da je Vaš sadašnji psihijatar sin Vašeg prethodnog, zasigurno to dodatno pridonosi Vašem negativnom transferu. Moguće da biste i bez toga imali razvijen intenzivan transfer iz niza razloga i loših ranijih iskustava. Možete sa svojim sadašnjim psihijatrom otvoriti tu temu i iskreno podijeliti svoje osjećaje. To može dati priliku za važne terapijske prorade, a i odgovor da li nastaviti terapiju možete potražiti zajedničkim s njim.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika