Otok nožnog zgloba

Poštovani
prije nekoliko godina počeo mi je oticati zglob na lijevoj nozi, uz njega otiču prsti na rukama, i sve češće očni kapci.
Pokušala sam sama testirati se na celijakiju pomoću kučnog testa krvi, pokazao je negativan rezultat.
Međutim, primijetila sam da otičem kad konzumiram brašno, kolače, čokoladu…
Ukoliko ne konzumiram navedeno sve bude uredu.
Osim oticanja nakon konzumiranja tih namirnica, trbuh mi postaje tvrd, i “salat”, vjerovatno zadržavam vodu. Često imam glavobolje, osjećam, budem malaksala, bezvoljna, umorna.dok takva nisam kada ne unosim navedeno u organizam. Inače imam problema sa zatvorom i nemam redovnu stolicu, ali nakom unosa tih namirnica uglavnom nakon pola sata već moram na wc.
Do sad nisam radila nalaze na celijakiji jer mi je doktor rekao da hrana ne može biti uzročno posljedična veza otoka zgloba.
Sumnjaju na giht, ali posljednji nalazi pokazuju urate u granicama normale. A čak i kad su bili povišeni zglob je oticao nakon unoasa navedenog.
Krvna slika mi je uredu, štitnjača, cirkulacija, a također i s ginekološke strane sve je uredu.
Zanima me vaše mišljenje, može li postojati veza između oticanja i unosa glutena u organizam.
Genetski nemam nikoga u obitelji s celijakijom.
Osim toga radi li se možda samo o intoleranciji na gluten?

Hvala vam unaprijed.

23.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Ako ste sigurni da su vaši simptomi vezani uz konzumaciju namirnica koje sadrže pšenicu/gluten, napravite pravo testiranje na celijakiju u bolnici koje uključuje serološko testiranje, gastroskopiju s biopsijama te genetske testove. Ako se dijagnostičkom obradom isključi celijakija, moguće je da se radi o intoleranciji na gluten.
U oba slučaja jedini način liječenja je bezglutenska dijeta, s tim da je kod celijakije nužno da dijeta bude vrlo stroga, bez tragova glutena, dok je kod intolerancije glutena moguć nešto ležerniji pristup, no isključuju se sve namirnice koje sadrže gluten.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi