Smanjuje li empatija osjećaj boli?

Liječnici koji pokazuju empatiju prema svojim pacijentima mogu utjecati na njihov sniženi osjećaj boli. Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences proveo je tim na čelu s neuroznanstvenikom Dan-Mikael Ellingsenom iz Osla. Tijekom istraživanja korištena je funkcionalna magnetska rezonanca i napravljene su snimke 20 pacijenata koji su imali problema s kroničnom boli. Tijekom snimanja koje je provedeno u 2 navrata, noge pacijenata stimulirane su podražajima od bezbolnih do umjereno bolnih, a pacijenti su svoj osjećaj boli bilježili na skali.

Polovina pacijenta bila je izložena bolnim podražajima kada su bili sami, a druga polovina u prisustvu svog liječnika. Druga je skupina bila podijeljena u dvije podskupine. Polovina tih pacijenata razgovarala je sa svojim liječnikom prije izlaganja podražajima, a druga polovina napravila je pretragu bez prethodne interakcije s liječnikom.   

Istraživanje je pokazalo kako su pacijenti koji su bili sami tijekom pregleda opisivali veću bol u odnosu na one koji su bili u prisustvu liječnika, čak i kada su bili izloženi bolnom podražaju jednakog intenziteta. Kada su prije pretrage razgovarali sa svojim liječnikom, pacijenti su dodatno imali osjećaj da je liječnik empatičan te da razumije njihovu bol.

Kod pacijenata koji su razgovarali sa svojim liječnikom zabilježena je povećana aktivnost u dorzolateralnom i ventrolateralnom prefrontalnom korteksu te u primarnim i sekundarnim somatosenzornim područjima. Kako su i liječnicima napravljene snimke funkcionalne magnetske rezonance, pronađena je povećana korespondencija između aktivnosti u dorzolateralnom prefrontalnom korteksu i aktivnosti u sekundarnom somatosenzornom području kod pacijenata što je područje u mozgu koje reagira na bol. Korelacija aktivnosti mozga bila je povećana sukladno doživljaju o postojanju povjerenja između liječnika i pacijenta.

Stoga mnogi istraživači, uključujući Prof Winfrieda Meißnera koji se bavi liječenjem boli ističu koliko u liječenju boli važnu ulogu nemaju samo analgetici već upravo odnos između liječnika i pacijenta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika