Dermatitis, stafilokok

Poštovani,

imam 28 godina, žensko sam i unazad godinu dana se mučim s dermatitisom na kapcima.

Obavila sam puno pretraga, posjetila više doktora, ali malo sam zbunjena zbog “nepodudaranja” svoje dijagnoze s rezultatima pretraga. Dermatitis na kapcima me ne peče, ne svrbi, ali je izrazito crven, izgleda kao crvena, izribana, istrošena koža.

Nakon što se kroz neko vrijeme smiri, nastupaju bijele naslage, ljuske, suši se i tako u krug.

Pomogla mi je Maxitrol mast, ali nakon mazanja, dermatitis se uvijek vrati pa sam nastavila dalje s pretragama. Na očnom kažu da je s očima sve ok, da sam ja kožni slučaj i šalju me na bris kapka na gljive, bakterije i demodex. Sve sterilno.

Ujedno, obavila sam i bris nosa, također sve ok. Dolazim kod 1. dermatologa koji kaže da to očito nije infekcija i sumnja na alergiju ili seboreju. S vlasištem inače nemam problema. Test IGE uredan, epikutani i prick još trebam napraviti. U međuvremenu moj partner isto to dobije, isto na kapku, ali slabijeg inteziteta.

Obzirom da mi je doktorica na očnom bacila bubicu u uho da je to nešto zarazno, sve više mislim da zaista je, ali brisevi su uredni?!

Prije mjesec dana dermatitis je opet jako buknuo… crvenilo, zateže, rub kapka natekao. U nedostatku ideje što više da napravim, oprala sam lice i taj dio oko očiju prirodnim sapunom na bazi morske soli, maslinovog ulja, eteričnog ulja metvice i odmah se smanjilo.
Slučajnost ili ne, ne znam… Odmah nakon puta odlazim privatno kod 2. dermatologa koji odmah kaže, to je stafilokok, prepisuje Belogent 1,2 dana kad je crvenilo baš jako, u međuvremenu Cicalfate. I navodi da se stafilokok ne može dokazati brisevima?!

Iako mi ta dijagnoza ima smisla (jer i moj partner to ima pa sam ga očito ja zarazila), guglajući malo po internetu, vidim da ljudi dokazuju stafilokok na koži brisevima.

Istrazivajuci stafilokok, vidim da ga svi imamo u nosu. A i bris nosa mi je bio uredan. I na moje konačno pitanje dermatologu: je li to zarazno? On kaže: ne.

Stvarno sam zbunjena. Dakle, navodno imam stafilokok na kapku i uz rub očiju, gornje i donje vjeđe. Kod partnera isto (pretpostavljam, on nije bio kod doktora). Bris kapka i nosa mi je sterilan. I ono što me najviše zbunilo je taj odgovor od strane dermatologa da to nije zarazno i da se to ne može dokazati brisevima, kad ja čitam na netu drukčije i kad vidim to isto na svom partneru. Ako me možete ikako prosvjetliti ili mi možda bolje objasniti neke stvari, bila bih zahvalna.

20.2.2020

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

ako se sumnja na bakterijsku infekciju (iako je bris bio negativan) onda bi crvenilo i upala morali brzo i lagano proći na mazanje antibiotskom kremom. Pokušajte mazati s antibiotskom kremom Vi i partner pa bi moralo proći. Ako se ne bi na to smirilo, napravite alergološku obradu kako Vam je predloženo.

Svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika