Dermatitis na rukama tijekom zime

Ruke su uvijek izložene različitim vanjskim djelovanjima što se tijekom zime uslijed hladnoće može dodatno pojačati. To se može očitovati dermatisima različitog intenziteta koji ponekad mogu proći prolaskom zimskog razdoblja i dolaskom toplijeg doba godine, no vrlo često nije tako, pa zahtijevaju liječenje. Iako se dezinficijensi za kožu ruku trenutno ne primjenjuju u tolikoj mjeri kao u piku pandemije s COVID-19 virusom, ali je i daljnja primjena različitih dezinficijensa prisutna, a oni mogu isušivati i oštećivati kožu.

Koža na tijelu, pa tako i na rukama, ima mnogobrojne važne funkcije, a jedna od njih je zaštitno djelovanje od infekcija, temperaturnih promjena, utjecaja UV zraka, udaraca i oštećenja. Mnogobrojni vanjski utjecaji mogu promijeniti i oštetiti kožnu barijeru, kao na primjer – pretjerana higijena, izloženost kemikalijama, učestalom pranju ruku, stalnim promjenama temperature okoline, sredstvima za čišćenje u kućanstvu.

Na izgled i kvalitetu kože na rukama djeluje, osim stila života, i genetika pa nečije ruke mogu više izdržati sve vanjske utjecaje jer je kvaliteta kože bolja. Također, ruke u djece i osoba starije životne dobi osjetljivije su jer je koža tanja. Osobe koje imaju dijabetes imaju i time osjetljiviju kožu i skloniju suhoći pa njihova koža na rukama teže podnosi agresivne čimbenike iz okoline. Posljedica toga može biti isušivanje kože i jaka osjetljivost.

Pojedini dermatitisi kao što je npr. atopijski dermatitis može se pogoršati na rukama tijekom hladnijeg doba godine jer je koža u atopičara uvijek suha i sklona crvenilu, pa se dodatna njega i zaštita kože mora svakako pojačati  tijekom zime.

Dermatitisi na rukama mogu početi kao: suhoća, sitni prozirni mjehurići na prstima, crvenilo i ljuskanje između prstiju na rukama, crvenilom na dorzumima šaka, ljuskanjem kože na dorzumima šaka, upornim zanokticama i svrbežom ruku.

Kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija potrebno je djelovati preventivno pa se uvijek preporučuje prati ruke s blagim sapunom i dobro ih posušiti. Prilikom rada u kućanstvu preporučljivo je nositi zaštitne rukavice, a prilikom boravka na otvorenom tople rukavice od različitih materijala koji su ugodni za kožu.

U sprečavanju isušivanju kože adekvatna njega može odigrati ključnu ulogu pa se svakako preporučuje primjena krema za ruke koje sadrže ureu, ceramide, različita ulja, shea maslac, glicerin i dr.

U kože koja je sklona atopijskom dermatitisu protektivno djeluju i kreme za ruke koje sadrže linolnu kiselinu koja je masna kiselina i vrlo bitna za naše zdravlje. Ona čini oko 20% svih masnih kiselina koje se nalaze u zdravoj koži, a kada je smanjena – koža je sklonija suhoći i dermatitisu. Ovu esencijalnu masnu kiselinu naše tijelo ne može sintentizirati već ju moramo unositi različitim biljnim uljima u kojima je glavni sastojak. Linolna kiselina se kao sastojak nalazi u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima za suhu kožu, a široku primjenu je našla u liječenju i održavanju zdravlja atopične kože. Primjenom krema za ruke koje sadrže linolnu kiselinu može se očuvati zdravlje kože na rukama i smanjiti učestalost recidiva atopijskog dermatitisa na rukama te smanjiti učestalost primjene različitih kortikosteroidnih krema radi liječenja dermatitisa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika