Kontaktni dermatitis zbog učestalog pranja ruku: kako se zaštititi od infekcije, ali sačuvati i kožu?

Dobra higijena ruku poznata je mjera za sprečavanje širenja brojnih zaraznih bolesti, između ostalih i COVID-a 19. Ali učestalo pranje ruku i korištenje dezinfekcijskih sredstava može oštetiti kožu ruku, osobito kod djece i osoba sa suhoćom kože, atopijskim dermatitisom i drugim bolestima kože.

Kakve su preporuke stručnih društava za higijenu ruku?

Kako bi se ruke očistile od štetnih bakterija i virusa, preporuča se temeljito pranje ruku sapunom i vodom kroz najmanje 20 sekundi. Ruke potom treba dobro isprati i osušiti jednokratnim ubrusima ili čistim ručnikom. Ako voda nije dostupna, ruke se mogu dezinficirati sredstvom koje je deklarirano za tu namjenu i sadrži minimalno 60% alkohola. Ruke treba uvijek oprati poslije puhanja nosa, kašljanja ili kihanja, kontakta s bolesnom osobom, boravka vani, korištenja toaleta, mijenjanja pelena djetetu ili pomaganja djetetu u korištenju toaleta, nakon bacanja smeća, kontakta sa životinjama, prije i nakon pripremanja hrane, prije jela ili uvijek kada su ruke vidno prljave.

Što je kontaktni iritacijski dermatitis ruku?

Kontaktni iritacijski dermatitis je upala kože koja nastaje zbog izlaganja različitim kemijskim ili fizikalnim iritansima. Karakteriziran je peckanjem, zatezanjem, svrbežom, crvenilom i vlaženjem, ljuskanjem, otokom ili izrazitom suhoćom kože koja može pucati sa stvaranjem sitnih ranica. Obično je koža između prstiju mjesto na kojem se najprije vide promjene, ali se mogu proširiti na kožu svih dijelova šaka i ručnih zglobova.

Kako učestalo pranje ruku uzokuje dermatitis?

Prva linija obrane kože je njezin mikrobiom: bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi koji normalno nastanjuju našu kožu i pomažu očuvati njen integritet tako što održavaju normalan pH kože i sprečavaju naseljavanje patogenih bakterija. Sloj površinskih stanica i lipida stvara učinkovitu barijeru koja omogućava zadržavanje vlage u koži, te sprječava prodor štetnih tvari u kožu. Pranje ruku sapunom koji ima visoki pH dovodi do oštećenja oba ova obrambena mehanizma: disbalans pH narušava ravnotežu mikrobioma kože i omogućava rast patogenih bakterija (npr. Staphilococcus aureus), a ispiranjem lipida koža gubi vlagu i postaje propusnija za štetne čimbenike iz okoliša.

Zašto su promjene na koži ruku izraženije kod djece s atopijskim dermatitisom?

Poznato je da djeca s atopijskim dermatitisom imaju oštećenu kožnu barijeru čak i na dijelovima kože koji izgledaju zdravo. Zbog toga je očekivano da će opetovano izlaganje iritansima kod učestalog pranja ruku kod njih uzrokovati izraženije tegobe.

Trebaju li djeca i dalje prati ruke kao do sada?

Podaci o učestalosti kontaktnog dermatitisa na rukama prije pandemije COVID-a 19 govore da se javljao kod 10-15% djece. Tijekom pandemije COVID-a 19, najvjerojatnije pod utjecajem provođenja striktnih mjera higijene ruku, dermatitis ruku je dvostruko učestaliji i nalazimo ga kod više od 25% djece. Unatoč ovom problemu, preporuča se nastaviti provođenje mjera higijene ruku kod djece kao jednog od važnih čimbenika u smanjenju širenja virusa. Ipak, postoje neki postupci kojima možemo prevenirati i liječiti kontaktni dermatitis na rukama.

Kako sačuvati zdravu kožu ruku kod djece?

1. Preporuča se korištenje blagih sredstava za pranje ruku koja ne sadrže sapun, bojila ili parfeme, te imaju odgovarajući pH. Djeci s atopijskim dermatitisom i drugim bolestima kože treba omogućiti da u školu/vrtić ponesu svoj sapun za koji znaju da im najbolje odgovara.

2. Voda kojom se peru ruke ne smije biti vruća, jer vruća voda odstranjuje prirodni lipidni sloj i isušuje kožu.

3. Ruke treba dobro isprati od ostataka sapuna i potom ih osušiti tapkanjem, a ne trljanjem. Treba koristiti jednokratne ubruse ili čisti ručnik, ne preporuča se koristiti sušilo za ruke.

4. U prvim minutama nakon sušenja treba nanijeti bogatu emolijentnu kremu koja će pomoći obnavljanje lipidne barijere kože. Ruke treba mazati kremom više puta tijekom dana, a ponekad je korisno nanijeti kremu u bogatom sloju prije spavanja i navući pamučne rukavice.

5. Ako se promjene na rukama ne smire na navedene mjere i razvije se jaka upala, može se preporučiti kratkotrajna primjena protuupalnih krema koje sadrže kortikosteroide.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika